אין ספק שמדובר בצעד חשוב להחלת שוויון בין גברים ונשים בדיני גירושין, אך עד שלא יובהר סופית כי גם לגבר יש זכויות ,ספק אם שוויון זה יחזיק מעמד עוד הרבה זמן.
לפני כשלושה שבועות קבע בית-המשפט העליון כי במצב של משמורת משותפת בין בני-הזוג המתגרשים מי שישתכר סכום גדגול יותר הוא זה שישלם מזונות (בניגוד למצב הנהוג כיום לפיו הגבר הוא זה שאחראי באופן בלעדי בתשלום המזונות).
הפסיקה התקבלה בהתבסס על שני מקרים שהובאו בפני בית-המשפט העליון שבהם במצב בו זוג-ההורים גרוש ונמנצא במשמורת משותפת חייב הגבר לשלם לאישה מזונות גם במקרים בהם האישה מרוויחה יותר ממנו.
חשוב לציין כיר ככול הנראה רק במקרים נדירים מאוד תשלם האישה מזונות לגבר.
כך, למשל, ציין השופט עוזי פוגלמן כי ב76.6% מן המקרים הנדונים בבתי-משפט ירוויח הגבר יותר מ-75% מסך ההכנסה המשותפת של משק הבית ,ואילו רק ב-23.4% מהמקרים תהיה זו האישה שתרוויח יותר מהגבר .
ולכן, זה מוצדק שהגבר ישא לבדו בעול תשלום המזונות.
הסיבה להנחה זו
בדומה למתרחש במדינות רבות גם מדינת-ישראל לא השתחררה לחלוטין מכבלי "הערכים הפטריארכליים" לפיהם הגבר הוא זה העומד בראש המשפחה ,ונחשב כמפרנס העיקרי שלה .
ולכן, הוא זה שצריך לדאוג לגרושתו ולילדיו.
אך ,כיום המצב הינה שונה במקצת, היות וגם נשים עובדות במשרות בכירות ומשתכרות לא-רע.
יישומה של הפסיקה
השופטת דפנה ברק ארז קבעה מספר כללים שעל בני-זוג גרושים ליישמים.
1: בכל הקשור להוצאות קיום שוטפות ,אלו יתקזזו בלי צורך להעביר תשלומים בין ההורים ,לפי אחוז מסוים משיעור המזונות שעליו יורה בית-המשפט (בהתחשב בגילם של הילדים ,ולהערכת העלויות).
2: ייקבע מנגנון לריכוז הוצאות שוטפות, כמו ביגוד,ספרים, טיפולים רפואיים ,וכן הלאה.
3: הוצאות חריגות יחולקו בהתאם לכושר ההשתכרות של ההורים.
השלב הבא ליישום הפסקה
שרת המשפטים איילת שקד הורתה למשרדה להשלים במהירות הצעת חוק אשר תכיל בתוכה את הפסיקה התקדימית של בית-המשפט העליון כדי להביא לשוויון בין בני-הזוג לא-רק בנישואין ,אלא גם בגירושין.
אין ספק שמדובר בצעד חשוב להחלת שוויון בין גברים לנשים בדיני גירושין ,אך עד שלא יובהר שלגבר יש גם זכויות ,ספק אם שוויון זה יחזיק מעמד עוד זמן רב.