כמידי שנה, בסמוך לראש השנה, או לפני או אחרי, נקרא בשבת את פרשות ניצבים - וילך. פרשת ניצבים בהתאם לזמן בה קוראים אותה נחשבת לפרשת התשובה. לאחר שהיא נוגעת בענייני הגלות היא צוללת עמוק לענייני השעה בלוח השנה והיא התשובה: "ושבת על ה' אלוקיך... ושב ה' אלוקיך את שבותך ורחמך ושב וקיבצך מכל העמים אשר הפיצך ה' אלוקיך שמה".
לפיכך אנו רואים שהפרשה מכילה את כל סיפור ההיסטוריה: החטא והגלות, התשובה והגאולה.
אולם רגע אחרי תיאור הגלות ולפני הגאולה כותבת התורה פסוק מיוחד אך גם שונה: "הנסתרות לה' אלוקינו והנגלות לנו ולבנינו עד עולם לעשות את כל דברי התורה הזאת".
החצי השני של הפסוק יכול להיות חלק מהברית בין ה' לעם ישראל שכתובה בתחילת הפרשה, אך החלק הראשון "הנסתרות לה' אלוקינו" לא מובן פירושו ואם נחשב כחלק מהברית, ומה השייכות שלו כאן בין הגלות לגאולה?
רש"י בפירושו לפסוק מסביר שהיציאה לגלות קשורה לשאלת הערבות ההדדית בעם: "אם תאמרו מה בידינו לעשות , אתה מעניש את הרבים על הרהורי היחיד, שנאמר "פן יש בכם איש" וגו', ואחר כך "וראו את מכות הארץ ההיא", והלא אין אדם יודע טמונותיו של חברו? אין אני מעניש אתכם על הנסתרות, שהן לה' אלוהינו והוא יפרע מאותו יחיד, אבל הנגלות, לנו ולבנינו לבער הרע מקרבנו, ואם לא נעשה דין בהם ייענשו את הרבים."
התורה מזהירה ציבור רחב ומגוון פן יעשו דברים בזדון ונגד הברית, אך עלינו להבין האם כל ישראל נענשים בגלות בגלל אדם פרטי יחידי שחוטא? רש"י בא ומסביר לנו שיש ערבות הדדית בעם ישראל ואם חטא מישהו וישראל לא מיחו בו - כולם נענשים ונאשמים. אך כאן יכול העם לבוא ולומר שאנחנו לא יודעים מה יש בליבו של האדם הפרטי?!
על כך באה התורה ואומרת לנו "הנסתרות לה' אלוקינו" - כשהחטא נסתר מעיני כל זה עניינו של ה' לטפל בכך, אך שזה משהו גלוי, מוטל על כולנו, "לנו ולבנינו", להיות ערבים זה לזה ולהסיר כל רע מעלינו.
הן לקראת השנה החדשה שבפתח, ובטח בימים וחודשים אחרונים שכולנו תחת מגיפה עלינו להגביר את הערבות ההדדית ולתמוך ולעזור אחד לשני, לשמור על ההגבלות כדי לדאוג לבריאות כולנו, ושנזכה במהרה שיסיר ה' מעלינו כל מגיפה וקטטה.
שבת שלום ומבורך!
החוויה היהודית
http://h-y1.coi.co.il/
לע"נ יעקב בובר, שבתאי טורס, שמואל פולק, מאיר גרינברג, יצחק שניצר ואברהם פישר שנפלו במלחמות ישראל והיו נצר אחרון למשפחתם.
פרשת ניצבים, סיפור ההיסטוריה,החטא ,הגלות, התשובה, הגאולה, ערבים זה לזה, הנסתרות,הנגלות,הגבלות,