מס' צפיות - 886
דירוג ממוצע -
נקודה שבועית פרשת השבוע "ויצא" ה'תשפ"א
"אחי, מאין אתם?".
מאת: דוד דרומר 27/11/20 (14:28)

 

חומש "בראשית", אותו אנו קוראים בתקופה הזו, עוסק לאורך כולו במשפחות. זהו למעשה חומש האבות שלנו, שלאורך כל החומש אנו קוראים אודות אבותינו ואימותנו ולומדים מדרכם.

אך במקביל אפשר להוסיף שהחומש הוא גם חומש האחים. אירועים רבים מתרחשים בין אחים, החל מקין והבל ועד הסיפור הגדול והארוך של יוסף והאחים, ובאמצע סיפורים רבים ומגוונים. 

יעקב, עליו אנחנו קוראים מהפרשה בשבוע שעבר, עובר הרבה עם אחיו עשו, אך במקביל הוא משריש לכולנו מושג חדש כלפי כל אדם: אחים.

כבר בתחילת הפרשה, כשהוא מגיע לבאר בחרו הוא פוגש חבורת רועים והוא פונה אליהם בלשון "אחי, מאין אתם?". הוא מרגיש מספיק קרוב אליהם, אע"פ שרואה אותם לראשונה בחייו וקורא להם אחי.

גם בסוף הפרשה, שהוא ולבן כורתים ברית מחדש משתמש יעקב במונח הזה. 

יעקב רוצה לבנות גלעד אבנים והוא רוצה עזרה: "ויאמר יעקב לאחיו ליקטו אבנים..." והרי אין סביבו אחים?!

מסביר רש"י במקום: "אחיו - הם בניו". 

ובהמשך, שיעקב מזמין את כולם לסעודה כותבת התורה: "ויקרא לאחיו לאכול לחם", כאן מסביר רש"י בניגוד לפסוק הקודם: "אחיו - לאוהביו שעם לבן". פתאום המושג אחים מקבל התרחבות. זה כבר לא רק הבנים שלו.

ברעיון שכתב הרב אבינח ברנר הוא מביא את דברי הבעל "מעשה רוקח" שכותב כך: "הפסוק הראשון הלא הוא עוסק בעזרה שביקש יעקב אבינו בלקיטת האבנים. לעבודה זו, שיש בה טורח מסוים – היחידים שהתנדבו לעזרתו היו בניו. לעומת זאת, כשקורא יעקב לכולם לגשת אל הסעודה – כאן לפתע כולם הופכים להיות אחיו…"

כשיש משהו טוב, נעים, מפנק, כמו סעודה, כולם הופכים להיות אחים, ולכן שם פנה יעקב לכולם, אך כשהיה צורך לעבוד, בטח בעבודה פיזית כמו ליקוט אבנים, רק בניו של יעקב, הקרובים אליו ביותר, באו לעזור. 

דווקא בעידן שכולם נקראים "אחי", שיש אווירה כזאת של "אח שלי", לכאורה היה צריך שאכן כולם גם יתנהגו כמו אחים אמיתיים ויהיו שם בכל דבר ועניין.

לעיתים אדם יחשוב שהוא מוקף בסביבה תומכת, אוהבת, אך ברגעי קושי ומשבר יגלה שהוא יותר לבד ממה שחשב. 

יעקב לימד אותנו שמצד אחד עלינו להראות קירבה לכולם. כל הסובבים לנו הם אחים שלנו. אך מצד שני להיות מודעים שגם אם כולם "אחים" שלנו, יש כאלה שיותר קרובים לנו ויש שפחות.

 

והלוואי ונזכה שנקיף עצמנו באחים וחברים קרובים. באמת. 

 

החוויה היהודית

http://h-y1.coi.co.il/

לע"נ יעקב בובר, שבתאי טורס, שמואל פולק, מאיר גרינברג, יצחק שניצר ואברהם פישר שנפלו במלחמות ישראל והיו נצר אחרון למשפחתם.

חומש האבות, אחים,לקיטת אבנים,תומכת,אוהבת,טוב,נעים,מפנק,סעודה,ויצא,

הכותב הוא מנהל "אורי עוז הפקות"- מיזמים חינוכיים,קשרי קהילה ומשימות לאומיות. חבר בעמותות "רוח טובה" ו"החוויה היהודית",מנהל אתר אינטרנט בשם "תורה" כתובת האתר:www.torah.in/he1

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר