מס' צפיות - 931
דירוג ממוצע -
הכירו את מחלת המלכים - גאוט (שיגדון)
מאת: sh12 04/01/21 (10:47)

ההתקף הראשון יופיע באישון לילה, לגברים יש יותר סיכוי לחלות, מה גורם להופעת המחלה והאם זה עובר בתורשה? כמה דברים שחשוב לדעת על מחלת המלכים והציידים.

 

אנחנו נוהגים כל הזמן לומר אחד לשני "העיקר הבריאות", אבל מעריכים באמת את המשמעות של האיחול הזה בעיקר כשאנו חשים ברע. אם אינכם חולי גאוט או שאחד מקרוביכם סובל מהמחלה, כנראה שלא שמעתם על המחלה הזו קודם וחשוב שתכירו אותה. אבל אם אתם או מישהו מקרוביכם סובל מהמחלה, אתם כבר מבינים לבד את המשמעויות הכואבות שלה ותרצו לדעת איך לטפל בה ויותר חשוב, איך להימנע ממנה.

 

מחלת גאוט (שיגדון בעברית), היא מחלת מפרקים אשר מתבטאת בעיקר בהתקפי כאב עזים ובלתי נסבלים והופעת דלקות במפרקים. המחלה מזוהה בעיקר בהקפות כאב בבוהן כף הרגל מכיוון ש-50% מהסובלים ממנה יחוו התקף בכף הרגל אך זוהי מחלה פוגעת גם במפרקים אחרים ובאיברים שונים בגוף.

 

כ- 80% מהסובלים מהמחלה הם גברים מעל גיל 35 ו רק כ-20% מהסובלות מהמחלה הן נשים, בעיקר בתקופת גיל המעבר.

 

 היקף המחלה עומד על בין 2.5% ל4% מהאוכלוסייה העולמית. האחוזים עולים משנה לשנה, כתוצאה מאורח חיים לא מאוזן שמאפיין את המאה ה-21 ובאוכלוסיות שונות כגון המאורים בניו זילנד המחלה פוגעת ב-12% מהאוכלוסיה הבוגרת!

 

מהם המאפיינים של המחלה?

המחלה מאופיינת בהתקפי כאב נוראיים חוזרים ונשנים שנמשכים מספר ימים עד מספר שבועות. מקור הבעיה הוא עלייה בחומצת השתן בדם. חומצת שתן גבוהה מידי (מעל 6.8 מיליגרם לדציליטר) נוטה לשקוע במפרקים השונים ומתגבשת לסיבים קריסטליים דמויי סיבי זכוכית הפוגעים במפרקים וברקמות ויוצרים דלקות.המחלה עשויה לגרום לאורך זמן לנזקים באיברים פנימיים, אבנים בכליות ולפגיעה בכלי הדם.

הסיבות להופעת גאוט

הגאוט מופיע עקב הצטברות של חומצת שתן בגוף שמסיבות שונות לא מתפנה באופן תקין או שמא ישנו עומס על הגוף כתוצאה של פירוק פורינים, תרכובת אורגנית טבעית הקיימת בשלל מזונות.

 

הסיבות העיקריות להופעת המחלה: תזונה עתירת חלבון מן החי, צריכת אלכוהול, גנטיקה, צריכת ג'אנק פוד ושתיה ממותקת, שינויים הורמונאליים, מתח נפשי, עודף משקל, מחלות כליות וירידה בתפקודי כליות, בעיות במעיים, תרופות מסוימות, דיאטות קיצוניות וספורט מאומץ ועוד.

הטיפול ובחומצת השתן:

הכאבים הם סוג של נורת אזהרה של הגוף. הגוף מאותת שיש לו בעיה ואם לא נטפל בה, המחלה לא רק שלא תעלם, אלא להיפך, היא תחמיר. מחקר שנעשה גילה נתון מדאיג: כ-62% מאלו שחוו התקף ולא טיפלו בו כראוי, חוו התקף נוסף תוך פחות משנה והאחוז אף עלה לכ-80% מהנבדקים בטווח של שנתיים!

 

ולכן, חשוב כל כך לא להתעלם מהבעיה ולחכות שהיא תיעלם אלא לטפל בה וניתן לראות שהסטטיסטיקה היא לא לטובת המתעלמים מהגאוט.

 

ישנן 3 אופציות טיפוליות נפוצות:

 

1- טיפול תרופתי- טיפול קבוע יום יומי- תרופות כגון אלוריל (אלופורינול) וזילול שעובדות על הורדה של חומצת השתן בדם .הפסקה של הטיפול בתרופות אלו עשוייה להקפיץ את רמת חומצת השתן בצורה קיצונית ולגרום להופעת התקף כואב במיוחד.הטיפול התרופתי באלופורינול הוא לכל החיים.

 טיפול נקודתי להתקף- קולכיצין- תרופה אנטי דלקתית ונוגדת כאב עם כמה תופעות לוואי אפשריות שחשוב להכיר.

 2- טיפול בצמחי מרפא ותוספי תזונה- שימוש בצמחי מרפא לטיפול בגאוט ידועים לאנושות כבר אלפי שנים.צמחים כגון מורינגה, כורכומין, גדילן מצוי ברומלאין, M.S.M, דובדבן שחור ואחרים ידועים כתומכים במניעה וטיפול בתסמיני המחלה.

פורמולות דוגמאת פרוטקטינול ופלמורין מכילים בתוכם חלק משמעותי מאותם רכיבים כך שהם עוזרים בהורדת חומצת השתן, בהורדת דלקות, הגנה על האיברים הפנימיים ותומכים בפעילות התקינה של הגוף.

  1. טיפול בתזונה- טיפול בתזונה חשוב מאוד בטיפול אך חשוב לזכור כי בקרב אלו שכבר סבלו מהתקף גאוט, לרוב רק בעזרת תזונה יהיה קשה למנוע את ההתקף ואילו הפתרון האמיתי צריך להיות ע"י טיפול עומק אקטיבי שיטפל בשורשי הבעיה.

 

ומה בקשר לתזונה?

כאמור, ישנו קשר ישיר וחזק בין הרגלי תזונה להופעת מחלת הגאוט (שיגדון) ולא בכדי קראו לה מחלת הציידים והמלכים, שכן הציידים והמלכים הרבו בצריכת בשר ואלכוהול. תזונה לא מאוזנת גורמת להיווצרות מוגברת של חומצת השתן וכן לפגיעה ביכולות הגוף לפנות את חומצת השתן באופן יעיל.

 

מזונות מן החי עתירי פורינים כגון בשר אדום, מאכלי ים שונים, איברים פנימיים ידועים כמעלים את חומצת השתן ולא פעם ההתקף יגיע ישר אחרי אכילתם. בנוסף, משקאות כגון אלכוהול ושתייה ממותקת גם הם ידועים כמעלים את חומצת השתן וצריכת יתר של אותם משקאות עלולה לגרום להתקפים.

 

לסיכום, גוף בריא משמש לנפש כחדר אורחים ואילו גוף חולה כבית כלא.

 

המחלה עתיקה ולצערנו פורצת גם בעת המודרנית. חוסר האיזון התזונתי והנפשי, שלא פעם מביא איתו אורח החיים המערבי, נותן אותותיו בבריאותינו והגוף מגיב אליו ללא רחם והכאב "כולא" אותנו בתוכו.

 

ישנם גורמים רבים לעליית חומצת השתן ועל רובם יש לנו שליטה. חשוב שנכיר את המחלה ואת גורמיה על מנת למנוע אותה ולטפל בה כראוי בשעת הצורך. אם נשכיל לעשות זאת כראוי נזכה בבריאות משופרת ואיכות חיים גבוהה לעין שעור.

 

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות לכתבה זו התקבלה תגובה אחת לקריאת כל התגובות ברצף
1.
הטיפול הטבעי של ד"ר ברק הציל אותי
מאור 08.05.23 (11:08)