מה לא אמרו על "קול" (CUIL)? שהוא המחליף של גוגל, שהוא בעצם רק מתחרה שווה-ערך לגוגל, ובמחשבה שלישית הוא בעצם קטסטרופה. כן, בדיוק כך נראו הסיקורים בתקשורת. הבאז לה זכה "קול" ביומו הראשון שם בכיס הקטן כל מנוע חיפוש בהיסטוריה, כולל שני הפרוייקטים הקודמים של מקימיו - "אלטה-ויסטה" (שאגב, עדיין חי וקיים) ו"גוגל".
חלוץ המתנגדים ל"קול" היה ג`ון דבורק, כתב מחשבים ותיק ולשעבר עורך מגזין המחשבים "פי.סי.מגזין". דבורק פירט בוידקאסט שלו, "קראנקי גיקס", כבר בשבוע ההשקה, כמה עשרות תכונות שליליות (לדעתו) של "קול". בין היתר, ציין כי החלוקה של תוצאות החיפוש במנוע הטרי פשוט לא עובדת, תוצאות החיפוש אינן קשורות לרוב לשאילתא, התמונות שבוחר האתר להציג אינן קשורות לכלום, וכמות התוצאות עומדת בסתירה לנתוני כמות הדפים הרשומים באתר (בין היתר, הוא סיפר כי כאשר ערך חיפוש על שמו לא קיבל אף תוצאה אקטואלית, ואף לא רמז קלוש לקיום בלוג על שמו הזוכה ללמעלה ממיליון כניסות בחודש). בטורו במגזין היוקרתי בסוף יולי פירט דבורק מדוע "קול" הוא מנוע החיפוש הגרוע ביותר בנמצא.
מאז הספיק עולם הטכנולוגיה לשכוח מעט מהמהומה-רבתי סביב "קול", אך השבוע הוא מתעורר מחדש: צ`אד, בלוגר טכנולוגי ובעל אתר פרטי לענייני בייסבול, העלה אתמול לבלוג שלו רשומה בה הוא מתעד את האמת המרה מאחורי "קול". הוא מספר כי לפני מספר חודשים הוא הבחין לראשונה כי "עכביש" (מחשב העובר בין אתרים ברשת לצורך רישומם במנוע חיפוש) חדש בשם Twiceler הגיע לאתר הבייסבול שלו. העכביש, כפי שהתברר מבדיקה קצרה, היה הרשם של מנוע החיפוש "קול", שטרם הושק אז. צ`אד שמח להופיע במנוע חיפוש עתידי נוסף, ונשם לרווחה. אך זה היה מוקדם מידי.
עד מהרה שם צ`אד לב כי "טווייסלר" מנסה להיכנס ולרשום עמודים פנימיים שלא קיימים כלל באתרו. המנוע לא הסתפק בבדיקת הקישורים הפנימיים באתר, אלא החל להמציא מאות צירופים שונים אפשריים לעמודים פנימיים בתוך האתר. כולם השיבו את "שגיאה 404" המפורסמת, אך זה לא עצר את העכביש החרוץ: הוא המשיך לטוות קורים במשך ימים שלמים, עד שצ`אד שלח מייל לצוות "קול", בבקשה לעצור את העכביש שלהם לפני שהוא יחסום אותו בעצמו - הרי כל התנועה הזו בשרת עולה לצ`אד עוד כסף וגם גורמת לעומס. ג`יימס אייקרז, מהנדס המבצעים (???) של "קול", החזיר לו הודעה, בה הוא טוען כי אין זו אשמת העכביש שלו, שרק נכנס לקישורים מאתרים אחרים, שכנראה אינם מעודכנים. הוא הוסיף גם שמנועים המתחזים ל"טווייסלר" עשויים להיות האשמים. מיודעינו השיב כי הוא בדק את כתובת האיי-פי של הרובוט המטריד מול דף המידע של "קול" ואכן מדובר במנוע האמיתי הטורד את מנוחתו, והוסיף כי לא ייתכן שקיימים אלפי קישורים לא-תקפים לדפים באתר שהוא מעולם לא יצר, ולכן הוא מבקש לצוות על העכביש להפסיק לחפש כתובות אקראיות בשרת שלו. כאשר הזמן עבר ושום שינוי או תשובה לא נראו באופק, השתמש צ`אד בקובץ השליטה על רובוטים באתרו והכניס פקודה החוסמת את "קול" לחלוטין.
בעלי אתרים פרטיים נוספים דיווחו בימים האחרונים בפורום גדול למנהלי אתרים כי גם בהם פגע עכביש הרישום של "קול". אנשים מסויימים דיווחו כי אתריהם פשוט קרסו תחת עומס הגישות של "טווייסלר", ואחד אף סיפר שהמנוע ניגש לאתרו כמעט 70,000 פעם (!!!), וחולל תנועה של קרוב ל-2 גיגה-בייט (שכמובן עולים לבעל האתר כסף).
הנהלת "קול" לא ממהרת להגיב לפניות בנושא, ונראה כי אינה מתכוונת לעשות דבר כדי לעצור את טוויית הקורים העודפים ע"י העכביש שיצרה. אחרי הכל, מיליוני הניחושים הנורים ע"י הרובוט על כל אתר מזדמן הם אלה המאפשרים להם להתפאר ב"אינדקס אתרים גדול פי שלושה מזה של גוגל". לפי הרושם כרגע, תמשיך הנהלת "קול" לנשנש פופקורן מול הסרט בו היא חיה, עד שכל אתר שקיים על פני כדור הארץ פשוט יחסום את "טווייסלר", כפי שעשו כבר רבים וטובים.
לבלוג של יאיר מור