מס' צפיות - 799
דירוג ממוצע -
מדברים ככה, עושים ככה
מאת: יאיר מור 22/09/08 (02:41)

חברת "מדיה דיפנדר", שאמורה להיות המגן החי של יוצרי המדיה מול תרבות שיתוף הקבצים, כבר מזמן התגלתה כבלוף אחד גדול:

 
לפני שנה וחצי (בינואר 2007) היא פתחה אתר להורדת סרטים באמצעות פרוטוקול ה"ביטורנט" - האוייב המרכזי שלה. כשבלוגר חשדני גילה ופרסם את זהות המפעילים (ביולי אותה שנה), האתר נסגר, והמנהל הראשי של החברה, רנדי סנאף, אמר בריאיון ל"ארס-טקניקה" כי האתר היה חלק מפרוייקט פנימי של החברה שכלל וידאו, וכי החברה לא שמה לב ששכחה לחסום אותו לקהל הרחב באמצעות סיסמא.

 
חודשיים לאחר מכן התממש הסיוט הגרוע ביותר שלו, ו-700 מגה-בייטים של אימיילים מהרשת הפנימית של "מדיה דיפנדר" מצאו את דרכם... נכון - לרשת הביטורנט. מקריאה במיילים של המנהל ועמיתיו לא נותר מקום לספק: האתר המפוקפק היה ניסיון מכוון להפיל בפח מורידי קבצים, ולתבוע אותם לדין על השימוש באתר. במיילים ניתן להתרשם עד כמה היה חשוב לחברה לשמור על תדמית פיראטית אמינה (שלוש סתירות באותו משפט!), וכמה הם נלחצו כשהתגלתה התרמית, כולל הוראות מפורשות של המנהל בנוגע להצהרות לתקשורת. חומר פיקנטי עוד יותר סיפקו המיילים בהם מציע סנאף להשתמש בתוכנת הלקוח של האתר כסוס טרויאני במחשבי המורידים, שירגל אחרי פעולות אחרות שלהם והאנשים שאיתם הם משתפים קבצים דרך רשתות אחרות, ואף ישלח קבצים מזוייפים במקום הקבצים המשותפים המקוריים. סנאף ניסה להכחיש שוב, אך זה היה מאוחר מידי. אפילו ה"הורים" - איגוד חברות הסרטים האמריקניות - התנערו מאחריות לבן-הכלאיים המפלצתי שלהם.

 
לפריצה שחשפה את פרצופה האמיתי של "מדיה דיפנדר" אחראית "מדיה-דיפנדר-דיפנדרס" (לא, זו לא טעות) - קבוצה של האקרים צעירים, שפרצו למחשבי החברה, והעתיקו מהם מידע רגיש, כולל אימיילים (שבהם כבר דנו), תוכנות פנימיות של החברה עם קוד המקור, ואף הקלטת שיחת טלפון שלמה. ביומיים שעברו עד תגובתו האחרונה של סנאף, התגלו ראיות לכך ששרתי החברה היו מעורבים בניסיון להפיל רבים מהשרתים שכבר הכילו עותקים של החומר המודלף בעזרת התקפות DoS (שאליהן תחזור החברה בעתיד - ואנחנו בפסקה הבאה), ולכך שאחד ממהנדסי החברה נשלח למחוק כל זכר לפרשה בערך אודות החברה ב"ויקיפדיה".

 
הפעם הבאה בה עלתה החברה לכותרות הייתה לאחר יום הזיכרון האמריקני 2008 - לפני כשלושה חודשים. באותו סוף שבוע הפילו שרתי החברה את ערוץ הוידאו האינטרנטי "רוויז`ן 3", וגרמו לו לנזקים בשווי מוערך של אלפים רבים של דולרים. תחקיר שערך הערוץ גילה כי החברה שייעודה להילחם בפיראטיות פרצה כמה חודשים קודם לכן לשרת הפרטי של הערוץ, המיועד להפצה מהירה של התוכניות באמצעות פרוטוקול ביטורנט, ופשוט ניצלה אותו להפצת קבצים של החברה - כלומר: סרטים מזוייפים ווירוסים מוסווים. כאשר גילה הצוות הטכני של הערוץ כמה ימים קודם את הפירצה שאיפשרה את הניצול - הוא חסם אותה, בלי לשים לב בכלל שמישהוא כבר "יושב" עליה.

 

בתגובה לחסימה ביצעו שרתי "מדיה דיפנדר" את מה שתוכנתו לעשות בעת ניסיון חסימה - התקפת DoS - והפילו את השרת, שנחשב לאחד משרתי הטורנט החזקים שנבנו אי פעם. קריסת שרת הביטורנט גררה אחריה את קריסת כל רשת השרתים של "רוויז`ן 3", ובמשך שבוע ניסה צוות הערוץ להקים אותו לתחייה, עד שסוף-סוף הצליחו ליצור קשר עם מיודענו, רנדי סנאף, ולהפסיק את המתקפה של השרת שלו - תנאי הכרחי לחזרת שרתי הערוץ לפעולה. סנאף הגן שוב בתירוצים ממולחים על החברה שבראשה הוא עומד, ואף רמז לכך שהערוץ הוא האשם בכל העניין, מכיוון ואם לא היה סותם את פרצת האבטחה (ובכך "מפריע" לשרתים של החברה להזין קבצים מזוייפים לפרוטוקול הביטורנט) - זה לא היה קורה.

הבוקר (ראשון) פרסם אתר חדשות-השיתוף "טורנט-פריק" (שאגב - היה האתר שחשף את רוב השערוריות שנקשרו בחברה, כולל אלה שלא היו שערורייתיות מספיק להגיע לבלוג זה) כי צד חדש שהתגלה על ידיו במיילים של החברה מצביע על כך שאתר המלחמה בפיראטיות, שנועד בשלב מסויים להילחם גם בתעשיית הפורנו ברשת, המיר את עורו, ופתח בעצמו אתר למבוגרים בלבד. שנה לאחר דליפת המייל הגדולה, גילה פתאום צוות האתר כי במיילים שנחשפו בספטמבר 2007 מוזכרת העובדה שלחברה יש לא רק הסכם שיתוף-פעולה עם אתר פורנו גדול, אלא אף אתר משלה, המוכר פורנו בתשלום לגולשים. בעבר גם ניסו בחברה לפרסם את השירות באמצעות פרסומות שהופצו במסווה של סרטי קולנוע ברשתות שיתוף הקבצים, אך הפסיקו מייד עם דליפת המייל לפני שנה.

 

הפרט המעניין הוא שהחברה עבדה בשיתוף-פעולה עם התובע הכללי של ניו-יורק למציאת והסגרת מורידי פורנוגרפיה פדופילית באותו זמן שפרסמה ומכרה מנויי פורנוגרפיה בעצמה. מה גם שבדו"חות הכספיים שלה מעולם לא הוזכרה מכירת מנויים לאתר פורנוגרפי - כלומר: החברה עושה כסף "מהצד". אמנם כיום, שנה אחרי הדליפה, האתר כבר לא מפורסם בקבצים המזוייפים שמזינה החברה לרשתות השיתוף, אך האתר עצמו עודו פעיל. ועוד לפני החשיפה הזו, מציין "טורנט-פריק", מחיר מניית החברה כבר ירד אל מתחת לסנט (0.01$). עכשיו רק נשאר לראות מי יסגור אותם - המשטרה, מס הכנסה, איגוד חברות הסרטים המתחרט או בעלי המניות הנבגדים.

 

לבלוג של יאיר מור

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר