מס' צפיות - 719
דירוג ממוצע -
פטריות אחרי האייפון
מאת: יאיר מור 23/09/08 (01:19)

טלפונים המנסים להידחף למשבצת האייפון אינם דבר חדש: סמסונג ו-LG כבר הוציאו טלפונים כאלה בתקופת האייפון הראשון, וסמסונג אף הגדילה לעשות ושיחררה את הדור החדש שלה - ה"אומניה" - לחנויות ביום שבו הודיע סטיב באלמר על יציאתו העתידית של האייפון 2. אך הביקורות בארה"ב מסרבות להודות בקיומם של מתחרים על הכתר, ומוצאות חסרונות בכל טלפון חדש עם מסך מגע שאינו נושא את לוגו מונופול הטכנולוגיה אפל.

 
שלוש חברות גדולות עובדות במרץ רב - רב מאוד, אפילו - כדי לנפץ את בועת האייפון, ושלושתן עומדות להשיק בקרוב את המוצרים החדשים שלהן בתחום:

הראשונה היא גוגל, שלפני למעלה משנה נלחש כי היא עומדת לייצר טלפון מתחרה לאייפון. מאז עברו הרבה שיחות ברשת הדור השלישי של AT&T (מפעילת האייפון הבלעדית), ולא קרה הרבה. השמועות על טלפון מתוצרת גוגל הומרו בשמועות על מערכת הפעלה סלולארית תוצרת גוגל, מקורות רבו האם תהיה המערכת סגורה או בקוד פתוח, שמות של יצרניות שונות נלחשו לחלל, ומישהוא אפילו ניסה לטעון שגוגל עומדת פשוט לקנות את "נוקיה" ו"סימביאן" יחד. אגב, כל חרושת השמועות הזו גרמה לנוקיה לאחוז חזק בתחתוניה, לקנות את "סימביאן" בעצמה ולהפוך אותה לאיגוד תוכנה בקוד-פתוח. מהצד של גוגל, בינתיים, סירבו להגיב - לחלוטין, אפילו לא הכחשות. מה שגרם לעיתונאי טכנולוגיה להתחיל לשאול את בכירי החברה שאלות מגוכחות בכל הזדמנות ("האם אתה מחזיק כרגע טלפון של גוגל בכיס", האם הוא יהרוג את הטלפונים שלנו בקרני הלייזר שלו" וכו`).

 

מחר (שלישי), בשעה טובה, אחרי אינסוף שמועות, הפרכות, שאלות, הדגמות ואפילו תמונות המכשיר מתוצרת HTC שכבר דלפו לתקשורת, תתקיים בארה"ב השקת הטלפון הראשון עם מערכת ההפעלה "אנדרואיד" - ה"דרים", או G1. בעיצוב שנראה בדיוק כמו "דיינג`ר סיידקיק" (הסלולארי הראשון בעולם שהציג מסך "פליפ" החושף מתחתיו מקלדת מלאה ומאפשר להשתמש במכשיר כמחשב מיני לגלישה, עוד בעידן שבו מסך סלולארי עם גוונים שונים של אפור נחשב לפריצת דרך), מחיר של 199 דולר עם חוזה של AT&T (מזכיר למישהוא את האייפון?), ומערכת הפעלה שנראית כמו שילוב מצחיק של לינוקס ו-Windows Mobile, מובטח לנו הרבה באזז על מוצר שבעצם לא מחדש שום דבר חוץ מהשילוב שבו. החידוש היחיד של המכשיר הוא הקונספט של סביבת העבודה: מתחת לעיצוב השמרני מסתתר רעיון שגורם ל"אפל" חוסר מנוחה - מערכת ההפעלה לא מוגבלת לגודל המסך, אלא מתפרשת לצדדים, כמעין "תמונת פנורמה", כאשר גרירת המסך הצידה מובילה את המשתמש לסביבות עבודה שונות: סביבת טלפון, סביבת אינטרנט, סביבת ארגונית, סביבת מולטימדיה ועוד. בתוך סביבות העבודה נהנה המשתמש מהחופש להתאים אותן לצרכיו, למקם קיצורי דרך ויישומונים (ווידג`טים) היכן שבא לו וכו`. פרטים נוספים על הטלפון והמערכת אני מקווה לפרסם מחר (או מחרתיים, תלוי כמה זמן ייקח לאתרים האמריקאים לפרסם את הסיקורים שלהם על ההשקה).

סוני אריקסון, שנהנית ממעמד יקירת צרכני הסלולארי ה"גמישים" (אלה שלא מתביישים להגיד היום שחברה א` היא הטובה ביותר, ומחר להעביר את התואר לחברה ב`), כמו גם מהתואר "יצרנית הסלולאר השניה בגודלה בעולם", החלה בפיתוח טלפון עם ממשק מגע מעט אחרי השקת האייפון הראשון. כבר מהרגע הראשון היה ברור שהפירמה המשולבת לא תחזור על הטעות של יקירת-יפן סמסונג - גוף מפלסטיק - שגרמה לביקורת רבה עליה מצד שפוטי-אפל ברחבי העולם. הם תכננו טלפון עם מקלדת מלאה, גוף מתכת, מסך ענק ברזולוציה מתאימה ומערכת הפעלה שוברת מוסכמות. הבעיות התחילו כאשר נחשף לראשונה כי הטלפון של גוגל הוא בעצם מערכת הפעלה סלולארית תוצרת ענקית האינטרנט.

 

הקונספט, שהודגם לפני פחות מחצי שנה ע"י גוגל, גרם לסוני-אריקסון להתקף לב. הם נאלצו להודיע שיש להם בעיות בפיתוח ולדחות את ההשקה - שהייתה אמורה להיות האירוע החם של השנה בעולם הסלולאר. אמנם באף אתר טכנולוגיה אחר לא תשמעו על זה, אך אם תנהלו תחקיר קטן, תגלו שכל עיכוב בהשקת ה-Xperia של סוני-אריקסון הגיעה מייד לאחר עיכוב בהשקת ה-G1 של גוגל ו-HTC. למנהלי סוני אריקסון המכשיר כבר הונפק בינואר 2008, ומערכת ההפעלה שלו שודרגה בכל פעם שחברה אחרת הציגה חידוש במערכת ההפעלה שלה. לתקשורת נמסר שהעיכובים בהשקה נגרמים עקב תקלות במערכת ההפעלה של מייקרוסופט, אך אני חושד - ולפי רמזים שונים שפוזרו בבלוגים אמריקנים גם הם בעניין - שלמעשה סוני-אריקסון מתכוונת להשיק את הטלפון לציבור עם מערכת הפעלה שונה, אולי אפילו מבוססת "סימביאן" של נוקיה - אחרי הכל, סוני-אריקסון חברה בארגון שהקימה נוקיה לטובת מערכת ההפעלה המזוהה איתה.

 

יש לזכור ש-Windows Mobile כבר נוסתה ע"י סמסונג בתוספת ממשק מגע, והביקורות היו פחות ממתלהבות. הרמזים שפיזרה לאחרונה היצרנית השניה בגודלה בעולם כאילו היא "נמנעת מהתחייבות למייקרוסופט", מלמדים על סלידת החברה ממערכת ההפעלה האיטית והמסורבלת של החברה היחידה שלא מנסה לזכות בבכורה של עולם הטלפונים. בכל אופן, בהדגמות שערכה SE לאחרונה בוידאו, נראה בבירור כי מערכת ההפעלה הנוכחית, המבוססת כאמור על זו של מייקרוסופט, איטית באופן בלתי-נתפס. ההודעה על תאריך ההשקה הסופי של המכשיר (סוף ספטמבר, נדמה לי) הגיעה מספר שעות לאחר ההודעה על ההשקה הסופית של טלפון ה"אנדרואיד" (ואף כללה רמז לכך שהמכשיר יושק במדינות מסויימות עם סרט קולנוע שלם במפרט) - מה שמוכיח כי למעשה החברה רק רצתה לוודא שההשקה שלה תהיה מערכת ההפעלה הסלולארית האחרונה והחדישה ביותר מבחינת הלקוחות הפוטנציאליים.

שחקנית נוספת בזירת האייפון היא LG, שלא עושה חשבון לאף אחד, ומצליחה להוציא טלפונים שזוכים לשבחים רבים בכל העולם, ואף הוגדרו בערוץ הטכנולוגיה האמריקני G4 במלים "אם לא הייתי יודע שיש דבר כזה אייפון - זה הטלפון שהייתי רוצה". החברה הקוריאנית ששולחת את ידה בכל תחום אפשרי הודיעה אתמול כי היא תשיק בקרוב את הדור השלישי של מכשירי המגע שלה - שם קוד "רנואר". המכשיר החדש יתרכז יותר בשיפור החומרה (ממשק המגע של החברה כבר זכה לתשומת לב מספקת): מצלמת 8 מגה-פיקסל, סוראונד וירטואלי, GPS, אינטרנט אלחוטי בטכנולוגיית WiFi כמו גם HSDPA במהירות של 7.2 מגה-ביט לשניה (!) ועוד. ההשקה תיערך באוקטובר - אחרי סוני-אריקסון. וגם ASUS, יצרנית המחשבים-הניידים הענקית, לחשה השבוע משהוא על טלפון דמוי סמסונג-אומניה שהיא עובדת עליו בימים אלה. השאלה היא כמה חדשנות היא מתכוונת להשקיע בו.

 

שתי החברות האלה - LG ו-ASUS - עשויות להוות גורמים מרכזיים בתחרות על משבצת האייפון, שהחל ממחר רק תלך ותתגבר. גוגל, אגב, בטוחה כי הטלפון שלה יכבוש את השוק במהירות שיא, בעוד סוני-אריקסון מנבאה לעצמה את אותו דבר בדיוק. בעוד גוגל נהנית מייתרון בשוק האמריקני, SE נהנית מפופולאריות לא מבוטלת בשוק האירופי. מעניין איזה שוק יתגלה כבשל לעידן שבו טלפונים עם מסך מגע לא נושאים כולם את אותו לוגו, ואיזה שוק יתעקש לדבוק במונופול אחד, עם לוגו מקומי יותר.

 

לבלוג של יאיר מור

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר