יצא לי לקרוא ב-YNET על גל החזרות של ניידים מבוססי לינוקס (מה שאינטל קוראים NetBooks), על כך שפי 4 מחזירים מחשבים כאלו עם LINUX מאשר משתמשי Windows באותם מחשבים זעירים. למען האמת, אני לא חושב שההחזרות האלו הם באיזה "אשמת צרכנים" או משהו כזה, אלא האשמה מוטלת על גורם אחד בלבד: על היצרנים.
יצא לי בחג הזה להשתמש ב-EEE 901 שהבוס שלי השאיל לי לחג. אני החלטתי להשתמש בו עם מה שהוא הגיע ולא להוסיף/להחסיר תוכנות (אם המחשב היה שלי, הוא היה מייד מפורמט והייתי מתקין עליו פדורה 9 או 10 אלפא, אבל זה אני ואני צריך להחזיר מחשב כמו שקיבלתי אותו). מבחינת התוכנות והממשק שקיבלתי איתו, אני יכול לאמר שאני בהחלט מבין את הצרכנים.
במקרה של ASUS, הם בחרו ב-Xandros שיבנו להם הפצת לינוקס שתרוץ מהר על המחשב הקטן ובאמת המערכת עולה מהר, עד שאתה רוצה בתכל'ס להשתמש במערכת ואז מבינים מה באמת קורה: קיבלת GUI, אבל בתכל'ס השירותים עדיין לא אותחלו. תקבל הודעה אם הכנסת כרטיס SD אבל עד שה-File Manager עולה לוקח בין 30 שניות לדקה נוספת, שלא לדבר על ה-WIFI שגם לו לוקח כמה שניות "להתעורר" ולהבין שיש אפשרות להתחבר, עוד כמה שניות להציג את הרשתות ועוד כמה שניות להתחבר (אפילו אם הרשת WIFI נטולת הצפנה וסיסמא). את זה אני למדתי לאחר שפתחתי טרמינל והתחלתי לעקוב אחרי הדברים, אבל משתמש שלא מבין ב-Linux לא יבין מה קורה והוא ילחץ שוב ושוב עד שיפתחו לו איזה 6 מנהלי קבצים ואם הוא הפעיל סרט לדוגמא, יפעלו לו 3 נגני סרטים באיטיות מרגיזה ואז הוא אולי יבין שיש כמה נגנים שרצים וצריך לסגור אותם.
הפצות Linux הם דבר נחמד, אבל למשתמש הפשוט שרגיל ל-Windows שלו, הם עולם חדש שצריך ללמוד ולהכיר. מי שמעוניין להפיץ מחשב עם Linux צריך להשקיע בכמה וכמה דברים שכיום פשוט אין אותם:
- תיעוד בוידאו: אם ב-Windows אפשר לעשות פעולה מסויימת ע"י לחיצה של כך וכך, איך עושים את זה באותה הפצה שמותקנת? היצרן צריך להשקיע בכמה עשרות קליפים פשוטים כדי להראות למשתמש מה עושים ואיך, כאשר מצלמים איך עושים ב-Windows ואיך עושים זאת ספציפית על אותו מחשב נייד.
- ממשק: הממשק של Xandros או Linpus (במקרה של ACER) הוא נחמד לפעולות בסיסיות בלבד, אבל הוא מאוד גרוע שמנסים מעט להתרחב. רוצה להתקין תוכנה? ב-Xandros נותנים לך את Synaptic שמבהיל כל משתמש חדש שלא מבין בלינוקס ולא מנסה ללמוד לינוקס! צריך משהו הרבה יותר פשוט שיכול לתת רשימת תוכנות, וכפתור אחד של התקנה. עניין ה-Dependencies לא מעניין את המשתמש הפשוט וזה רק מבהיל אותו.
- לוותר על ממשקים קנייניים!: זה נחמד שכותבים ממשק עם TCL/TK שבסה"כ מראה אייקונים גדולים ומפעיל תוכנות, אבל הממשק הזה מוגבל לחלוטין ולא מאפשר דברים רבים שהמשתמש כן מעוניין בהם! אם המשתמש מעוניין להגדיר רשת ידנית, או המשתמש מעוניין להוסיף חיבור מדפסת, או לכוון את השעה עם שרת NTP, או לשנות סיסמאות ועוד ועוד, הדברים לא נתמכים בממשק שהיצרנים מפיצים. אולי במקום זה, לתת פשוט KDE עם אייקונים וקצת לקצץ ב-KControl? למשתמשים המתוחכמים יהיה אפשר לתת אפשרות ללחוץ Advanced ואז לקבל את ה-KDE המלא. איפה זה עוזר? הרבה יותר קל לחפש עזרה בבעיה/שאלה לגבי KDE מאשר לחפש עזרה על LinPus.
- עדכונים: בקטע הזה משום מה הרבה יצרנים נופלים, מהסיבה הפשוטה שה-Repository לא מעודכן, כמו ב-LinPus או Xandros, ככה לי אישית יצא לחרדתי למצוא כי Pidgin 2.0.2 עף חופשי אם אני מוסיף חשבון Jabber או rdesktop מחליט ליפול מול XP ברגע שאני מזיז את העכבר מול גרף דינמי. נסיון לעדכן ולמצוא אם יש עדכון הראה ש... אין. תרצה? תשנה את הגדרות ה-Repository שלך מול הפצה קרובה ואז תראה שברגע שתעשה Upgrade תחטוף סיוט של החיים כי ההודעות יראו שהעדכונים ימחקו לך חצי ממה שהיצרן התקין כבר עבורך ומה שיותקן לא תמיד יעבוד על המחשב הקטנטן.
אנשים קונים את המחשבים הקטנים כי הם זולים, אבל אנשים רוצים לעשות איתם יותר ממה שהיצרן נותן עם הלינוקס שהוא מפיץ במחשבים האלו. לא צריך להמציא לכל יצרן את הגלגל מחדש אלא לתת את הסביבה עם קצת קאסטומיזציה אך יש לאפשר לחזור למצב הרגיל כמו ההפצה המקורית, על מנת לאפשר למשתמש למצוא עזרה ביתר קלות עבור ההפצה בה הוא משתמש, במקום לחפש שעות עזרה על הגירסת Custom שהוא משתמש.
לגביי, למדתי משהו מעניין על ה-EEE 901: אחלה סוללה (4 שעות של נסיעה באוטובוסים, ניגון סרטים מכרטיסי SD שונים עם mplayer ועדיין נשאר 30 אחוז מהסוללה!), חרא של מקלדת, חרא של "עכבר", שקט בטירוף מבחינת איוורור, ועושה עבודה כמו שצריך... אם אתה מוכן להשקיע את העבודה הראשונית עליו.
חג שמח
לבלוג של חץ