מס' צפיות - 332
דירוג ממוצע -
תביעת מחץ או תביעת דמה?
מאת: יאיר מור 28/12/08 (14:16)

אם מישהוא חשב שהשבוע האחרון של השנה הלועזית הוא מדבר שומם לאייטמים משוק הטכנולוגיה והכלכלה - באה חברה שכמעט אף אחד לא מכיר, ושיחקה אותה בענק: כותרת כזו בשבוע שחוץ מעדכוני אבטחה והרבה מכירות גאדג`טים נחשב לשבוע "מת" בשוק הזה היא ממש אוצר לחברה קטנה כזו. חברה שבתזמון אחר היינו אולי מתעלמים אפילו מהמהלך המפחיד שלה שמייד נסביר:

 
חברת Cygnus מערכות, המספקת פתרונות רשת לעסקים קטנים ובינוניים באיזור מישיגן זה שני עשורים, הגישה תביעה נגד לא פחות משלוש חברות המחשוב הגדולות בעולם - מייקרוסופט, אפל וגוגל. לפי כתב התביעה, הפרו השלוש פטנט רשום של החברה הקטנה. הפטנט המדובר הוא "שיטה ומערכת לאחסון, ניווט וגישה לקבצים בתוך מערכת הפעלה תוך שימוש באייקונים גרפיים המייצגים תצוגת זמן-אמת של המסמך הפעיל ביישום הפעיל". או במלים אחרות: ממשק סייר החלונות החדש של "חלונות ויסטה", המתבדל מהסייר הקודם בכך שהוא לא סתם מציג אייקונים לכל קובץ, אלא משתמש בתמונות ממוזערות של הקבצים עצמם (כמו בתצוגת תיקיית "התמונות שלי" ב-XP), כולל עדכון בזמן אמת של כל דבר שמשתנה בקובץ או בתוכנה המוצגת (אם אתם משתמשים בויסטה - הצביעו עם העכבר על הריבוע בשורת המשימות המייצג תוכנה הפועלת ברקע, ותבינו למה הכוונה).

 
התביעה הוגשה, כאמור, נגד מייקרוסופט - המשתמשת בממשק כזה בסייר החלונות של ויסטה, כמו גם בתצוגה-הממוזערה של חלונות משורת המשימות; אפל - המשתמשת בממשק כזה ב"פיינדר" שלה ובתכונת ה-CoverFlow במערכת ההפעלה שלה; וגוגל - שהכניסה לדפדפן האינטרנט שלה, "כרום", עמודי פתיחה עם תמונות ממוזערות של עמודי האינטרנט בהם ביקר הגולש.

 
הבעיה מתחילה מהעובדה שהחברה לא מסתפקת בפיצויים על הפרת הפטנט שלה, אלא גם דורשת להפסיק לאלתר את השימוש בו - דרישה משונה, שכן כל המטרה ברישום פטנט היא לקבל תמלוגים על השימוש בו בעתיד. אם אין שימוש - אין תמלוגים. מה גם שלהפסיק את השימוש בתכונה שכבר הפכה לנחלת הכלל (ואהודת הציבור, לפי התגובות) הוא צעד לא פרקטי - בלשון המעטה.

 
שנית, לפי התביעה דורשת החברה פיצויים על הפרות הפטנט מאז התחלת השימוש בו - עוד לפני שהוא נרשם על שמה. הבקשה לרישום הפטנט הוגשה לראשונה ב-1998, ורק במרץ 2008 (!!!) אושר סוף-כל-סוף רישום הפטנט על שמה של "סיגנוס". אין ספק כי דרישת החברה לקבל פיצויים גם על התקופה בה נמצא הפטנט בשלבי הביורוקרטיה של המשרד לרישום פטנטים היא לכל הפחות נועזת, אם לא חצופה. אין זו אשמתן של ענקיות המיחשוב אם למשרד הפטנטים לקח עשור שלם לאשר את הפטנט, ובינתיים הן כבר עלו על הרעיון בכוחות עצמן.

 
שלישית, התביעה איננה מדוייקת כלל - האישום כלפי גוגל, לדוגמא, גורס כי גוגל הפרה את הפטנט "על ידי ייצור, שימוש ומכירה של דפדפן הכרום של החברה", בעוד כרום איננו עומד למכירה, אלא מוצע בחינם - מה שלא פוסל אישום של הפרת זכויות, אך סותר כל דרישה לתשלום פיצויים.

 
רביעית, התביעה הזו היא רק מבחן הקבלה, כפי שהצהירה "סיגנוס" - אם תתקבל התביעה, יוגשו תביעות דומות נגד עשרות חברות נוספות, כגון "אופרה" הנורווגית, שהדפדפן שלה משתמש בממשק המכונה "חיוג מהיר" - דף פתיחה המציג תמונות ממוזערות של אתרים שבחר המשתמש. אפילו אתרי אחסון תמונות כמו "פליקר", המציגים תמונות ממוזערות של הקבצים (התמונות), או טלפונים סלולאריים שעושים זאת, עלולים להיחשב לצורך העניין כמפרים את הפטנט הזה, שנרשם באופן כוללני מאוד.

 
עם זאת, בינתיים אין לענקיות יותר מדי סיבות להילחץ: ציי עורכי-הדין המגנים עליהן, יחד עם העובדה כי הפטנט הזה נרשם בקווים כלליים ולא ברורים, עומדים לטובתן. גם זה שהפטנט אושר למרות שסעיפים ממנו התנגשו עם פטנטים קודמים (פטנט לא אמור להיות מוענק על משהוא שכבר קיים), והזמן הארוך שלקח למשרד הרישום לאשר אותו, מעניקים לחברות התוכנה קו הגנה פשוט ואחיד. מה גם שלהוציא מחברות כאלה סכומי-עתק על פטנט שכשירותו ממילא מוטלת בספק לא יהיה בראש מעייניו של השופט. אבל מוכרחים להודות שזו כותרת דרמטית ומרשימה לסיים בה שנה.

(בתמונה: ממשק ה-CoverFlow על אייפון. ייאסר לשימוש?)

 

לבלוג של יאיר מור

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר