לאורך שנות לימודי הרפואה המשלימה למדתי במכללות שונות, שכולן הציגו את עצמן כבעלות "גישה הוליסטית" לחיים בכלל ולרפואה המשלימה בפרט. במשך הלימודים גיליתי שזו מילה יפה שלרוב אין לה כיסוי בגישת הלימודים. במאמר זה אנסה לתהות על משמעות המילה הוליזם והתפיסה ההוליסטית ברפואה המשלימה.
מאת: רביד עטיה
להגדיר הוליזם
ישנם שני מקורות אפשריים למילה הוליסטי. הראשון הוא המילה whole שמשמעותה שלם. השני הוא המילה "הולוגרמה", שגם אם נשבור אותה לחלקיקים, בכל חלק יהיה קיים השלם כולו.
בספרו "עידון", מגדיר גלעד שדמון את ההוליסטי כקשר הדוק בין גוף, נפש ונשמה והוליסטיות כראיית האדם כ"פרט ייחודי ושלם, שמרכיביו משקפים זה את זה, משלימים האחד את השני וחולקים ביניהם את הזכות לפעול יחד."
הייתי מוסיפה להגדרה זו גם את הרעיון שהעולם כולו משתקף בתוך כל אדם ואדם וקיים בו בשלמות. כלומר- העולם החיצוני הוא השתקפות עולמו הפנימי של האדם.
רפואה הוליסטית
אם כך, מהי רפואה הוליסטית? רפואה הוליסטית היא כל רפואה שרואה באדם פרט שלם וייחודי, ובהתאם לכך יש צורך לטפל בכל אדם טיפול שלם וייחודי.
משפט זה, לכאורה, מובן לכולנו. אני טוענת שלא. לכל מטפל ברפואה משלימה "ברור" שהמטופל הוא שלם. כולם מצהירים כי הם באים לטפל בגורמי הבעיה ולא בסימפטומים, וכי פתרון הבעיה צריך להיעשות מהשורש. האמנם?
בחנו את עצמכם:
האם קרה שהגיעו אליכם שני מטופלים עם טענה על כאבי ראש חוזרים ואתם הענקתם להם טיפול זהה?
כאני אומרת "טיפול זהה" אני מתכוונת ללחיצות על אותן נקודות רפלקסולוגיה האמורות להעביר כאבי ראש, או על אותם מרידיאנים האמורים להוריד צ'י מהראש, או לתת את אותם פרחי באך האמורים להפחית מתח (או כל סיבה אחרת שאובחנה כגורמת לכאבי הראש).
שלם וייחודי
אם התשובה היא חיובית, הרי שהטיפול אינו הוליסטי. מעבר להיותו של האדם שלם, עלינו לזכור גם כי הוא ייחודי. לעולם לא יגיעו אלינו שני אנשים הסובלים מכאב ראש ששורש הבעיה אצלם זהה.
גם אם אבחנו את הגורם לכאב כמתח, נשאל מהו הגורם למתח? ואפילו אם בשני המקרים הגורם למתח הוא אותו מצב חיצוני נתון (עומס בעבודה, לדוגמא), ודאי שהעומס לא נגרם מאותו מקור- אולי אצל אחד העומס מקורו ברצון לעבוד שעות נוספות בגלל מצב כללי לא טוב, ובמקרה השני מקור העומס הוא בסוג עבודה מסוים.
אבל זה לא הסוף:
גם אם בשני במקרים מדובר בסוג עבודה מסוים (כמתכנת שצריך לעמוד בדד-ליין לפרויקטים, למשל), ניתן להמשיך ולשאול מדוע כל אחד מהם בחר לעבוד דווקא בעבודה כזו? אולי אחד חיפש מקצוע עם הכנסה טובה והשני מגיע מאהבת המקצועה (תכנות, בהמשך לדוגמא בה התחלתי).
השאלות הן רבות ומגוונות, וניתן להמשיך לשאול עוד ועוד. למעשה, חובה עלינו, כמטפלים הוליסטיים, להמשיך עוד ועוד. בסופו של דבר נמצא כי אין שני כאבי ראש שהמקור להם זהה, ואין שני גורמים שייצרו סימפטום זהה אצל שני אנשים.
מטפל הוליסטי
אז איך מטפלים טיפול הוליסטי?
מטפל הוליסטי צריך לזכור מספר דברים:
קודם כל, עליו לזכור שבמסגרת ראית העולם ההוליסטית, האדם שהגיע אליו לטיפול הוא לא רק מטופל, אלא גם אדם, וכי הפגישה איתו לא תורמת רק למטופל אלא גם למטפל. כל מפגש עם אדם אחר הוא הזדמנות ללמוד משהו חשוב עבורי (אחרת לא הינו נפגשים).
כמו כן למדתי עם הזמן שכאשר מגיע אלי אדם הסובל מבעיה מסוימת, נקודת ההשקה בינינו תהיה אותה בעיה. כלומר- הבעיה קיימת גם אצלי, ברמה זו או אחרת של מודעות, והדבר נכון גם כאשר מדובר בגבר שבאה אליו אישה הסובלת מבעיות מחזור, למשל.
הדבר השני שעל המטפל ההוליסטי לזכור כל העת, הוא היותו אדם בעצמו. לאף אחד מאיתנו אין בלעדיות על הידע המוחלט, ואף אחד מאיתנו אינו נקי משיפוטיות ומביקורת, גם אם הוא חושב שכן. אל לנו למהר ו"להבין" את הגורמים לסימפטום, אלא להשתדל ולהשאיר פתח קבוע לשאלות, תהיות, ועומק חדש של הבנת האדם שמולנו.
הקשבה אינטואיטיבית
והדבר האחרון שהייתי ממליצה עליו בחום לכל מטפל הוא להקשיב אינטואיטיבית. מה זאת אומרת?
כל אחד יכול לפתח את האינטואיציה שלו עוד ועוד, ללא גבולות, ולהתחבר בסופו של דבר, לידע הקוסמי המצוי בכל עת וזמין לכולם.
לפני הטיפול, כל טיפול בכל תחום, עצמו את העיניים, התחברו לאדם שמולכם. הרגישו אותו, את האנרגיה העולה ממנו. תנו לתמונות ומחשבות לעלות בתגובה לנוכחותו ושאלו את עצמכם כל הזמן - מה אני לומד מכך? מה הדברים באים ללמד אותי? כיצד הדברים מתקשרים לטיפול?
גם אם אינכם באים מתוך גישה הוליסטית, תרגיל זה ישפר את הטיפול, לכל המעט.
רביד עטיה, מטפלת רב תחומית, בוגרת "מהות" - מכללה לרפואה משלימה