תאונות דרכים - על הקו הדק בין הריגה לבין גרימת מוות ברשלנות.
תאונות דרכים קשות הגורמות למותם של אנשים הן נושא מורכב מאד. כשאנו באים לבחון את העונש הצפוי לנהג הדורס, חשוב לבדוק למה התכוון הנהג או למה ציפה הנהג לפני גרימת התאונה. כאשר אני מדברת על תאונות דרכים הגורמות למוות, אני מתייחסת לגבול הדק בין הריגה לבין גרימת מוות ברשלנות.
נהג שפוגע בהולך רגל בעת חצייה במעבר חצייה והורג אותו - האם יואשם בהריגה או באישום מופחת של גרימת מוות ברשלנות? היכן עובר הקו הדק בין עבירת הריגה לעבירת מוות ברשלנות?
עבירה של גרימת מוות ברשלנות בעת תאונות דרכים
עבירה של גרימת מוות ברשלנות בעת תאונות דרכים היא עבירה מסוג עוון, שהעונש המרבי עבורה הוא 3 שנות מאסר. המבחן הוא - האם אדם סביר במצבו של הנאשם היה מתנהג כפי שהתנהג הנאשם. אם התשובה לכך היא שלילית - הרי שמדובר במצב של גרימת מוות ברשלנות במהלך תאונת דרכים .
גרימת מוות ברשלנות במהלך תאונות דרכים - יש לה מספר רמות:
- רשלנות רגעית / חוסר תשומת לב נקודתי.
- רשלנות חמורה יותר, כמו נסיעה ברמזור אדום, נהיגה במהירות העולה על הקבוע בחוק או נהיגה בעייפות במודע.
- רשלנות החמורה מכל כמו הימלטות מהמשטרה, הפקרת פצועים ושיבוש ראיות.
כמובן שבהתאם לחומרת הרשלנות, ייקבע גם העונש על גרימת מוות ברשלנות במהלך תאונת דרכים.
עבירה של הריגה בעת תאונות דרכים
עבירה של הריגה היא עבירה חמורה יותר מאשר גרימת מוות ברשלנות.
כדי להאשים נהג בעבירה של הריגה במהלך תאונת דרכים , יש להוכיח התנהגות נהיגה חמורה מבחינת המודעות של הנהג הנאשם, כמו גם אדישות בולטת לתוצאות המעשה.
עבירה של הריגה בעת תאונת דרכים מיוחסת למצבים של רשלנות רבתי, אדישות בולטת לתוצאות המעשה, אי אכפתיות ופזיזות. נהיגה בשכרות שבעטיה נגרמת הריגה או גרימת מוות במעבר חצייה הן דוגמאות לעבירות, שיובילו לכתבי אישום מסוג הריגה ולא גרימת מוות ברשלנות.
לסיכום, אומר כי ההבדל בין שני סוגי העבירות ( הריגה מול גרימת מוות ברשלנות ) במהלך תאונות דרכים הוא אכן דק מאוד. יש משמעות גדולה לכתב אישום הריגה לעומת כתב אישום של גרימת מוות ברשלנות, שכן הרשעה בעבירה של הריגה כמעט תמיד תוביל למאסר בפועל, ואף לא לפרק זמן קצר.
מניסיוני, לא מומלץ לרוץ ולהודות באישום של הריגה, משום שיתכן ויהא ניתן, קודם להודאה, להמיר את האישום לכזה של גרימת מוות ברשלנות. עבירה של גרימת מוות ברשלנות בעת תאונות דרכים תגרור עימה לרוב מאסר בפועל של כשישה חודשים, שאף יכולים להיות מומרים בשישה חודשי עבודות שירות.
כסנגורית אומר, שדרכי ההתמודדות של עורכי הדין מטעם הנאשם עם עבירות מהסוג הזה יכריעו במשפט, ולכן נעשה שימוש במומחים מטעם ההגנה, במבחני ביצוע שונים, עדויות הגנה אחרות וכמובן חקירה נגדית מקצועית של עדי התביעה.