מס' צפיות - 445
דירוג ממוצע -
סמסונג מדגימה אסטרטגיה שיווקית: Samsung Bada
מאת: סמסונג ישראל 07/04/10 (11:32)

בשוק התחרותי של הסמארטפונים,  בו קיימות כל כך הרבה מערכות הפעלה, נשאלת השאלה מדוע סמסונג בכלל צריכה את כל ה"באדה" הזה ולמה דווקא עכשיו?

 

bada (אוקיאנוס, בקוריאנית) היא פלטפורמת סמארטפונים שהושקה בדצמבר על ידי סמסונג. היא תומכת במגוון יכולות המעניקות חוויה עשירה למשתמשים, תוכנית פיתוח אפליקציות ייחודית אשר גם המפתחים וגם הצרכנים יוכלו להנות ממנה.  מאחורי אוקיאנוס היתרונות הגלומים במערכת החדשה, עומדת גם חשיבה אסטרטגית מעניינת של סמסונג כמותג מוביל בתחום הסלולר.

 

באתר mobile-review התפרסם מאמר של אדגר מורטזין (edgar murtazin ) בו הוא מנתח את ההחלטה האסטרטגית של סמסונג לצאת עם ה- bada , תוך סקירה היסטורית של התהליכים שהובילו אותה לידי כך.

 
תחילת 2009: סמסונג הטילה את יהבה על שוק מכשירי המגע והצליחה בגדול: 12 חודשים לאחר מכן היא עברה את גבול ה- 40 מליון מכשירים. אולם סמסונג הייתה מודעת לחסרון שלה אשר הורגש בשוק הסמארטפונים (טלפונים חכמים), למרות (ואולי בגלל) שמכשירי הטלפון של סמסונג נשענו על ערב-רב של מערכות הפעלה.

באותו שלב השיקה סמסונג את samsung jet , טלפון מגע מעוצב עם אפשרויות של טלפון חכם למרות שהוא לא מוגדר כ"טלפון חכם". זה היה מהלך אלגנטי שהשפיע על הצרכנים עד כדי כך ש- 2 מליון מהם הזמינו את המכשיר במכירה מוקדמת.


סמסונג הייתה חייבת לצאת בהצהרה

הסלוגן אותו החדירה סמסונג היה כי ה jet הוא "חכם יותר מסמארטפון ומהיר יותר מסמארטפון". הגישה שהיא ניסתה להחדיר הייתה ש samsung jet , למרות שאינו מוגדר כסמארטפון, עדיף פונקציונלית על כל סמארטפון שנמצא בשוק.

קהל הצרכנים, השותפים העסקיים וגם העיתונאים אימצו גישה זו, אך יחד עם זאת, העריכו כי יהיה זה אתגר כמעט בלתי אפשרי ליישם אותה גם בדגמים עתידיים. הצרכנים בסופו של דבר רוצים טלפון חכם ולא ממש משנה מה עומד מאחורי המונח. ה- buzz word חייב את סמסונג להוציא לשוק סמארטפון ברמה הגבוהה ביותר.

במהלך 2009 סמסונג עבדה על שיפור הדור הבא של ה jet מבחינת חומרה ותוכנה, פתחה חנות אפליקציות ומוסיקה והוסיפה יכולות אינטגרציה עם רשתות חברתיות. עם כל זאת, סמסונג נאלצה להתמודד עם העובדה המרה - שאין לה סמארטפון - והייתה חייבת לצאת בהצהרה.

 

המהלך החכם של השנה

סמסונג ביצעה מהלך חכם ביותר ויצאה עם ה- bada - פלטפורמה ניידת (mobile platform). גם אם תחפשו, לא תמצאו מסמך רשמי של סמסונג המעיד כי מדובר במערכת הפעלה (os).

הסיבה בגינה יש בלבול רב סביב ה- bada היא שכל מערכות ההפעלה האחרות מתנהגות כפלטפורמות ומערכות הפעלה בו-זמנית. לדוגמא: symbian היא גם מערכת הפעלה וגם פלטפורמה וזאת כיוון שכל סביבת העבודה והפיתוח סובב סביב מערכת ההפעלה, וכנ"ל לגבי ה- iphone והאנדרואיד. מערכת ההפעלה אנדרואיד אינה יכולה להתקיים מחוץ לסביבת הפיתוח שלה, הקודים נכתבו עבור אנדרואיד, מיועדים עבור מערכות המבוססות אנדרואיד בלבד. נכון, שיש הבדלים בין הגרסאות השונות של האנדרואיד - אבל הם זניחים.

ערכת הפיתוח (sdk) שסמסונג מפיצה אינה מציעה למפתחים לכתוב פיסות קוד למערכת הפעלה מסוימת, אלא מאפשרת להם "לשחק" עם כמה פונקציות מסוימות כמו ממשק משתמש, אנשי קשר וכדומה. במילים אחרות, ה- sdk אינו מקושר למערכת הפעלה הנמצאת על מכשיר כלשהו.

  אתם שואלים למה?

 כיוון שיכולות להיות מספר מערכות הפעלה תואמות אשר פלטפורמת ה bada מחברת ביניהן. גרסת הביטא של ה- sdk מאפשרת גישה לכמה פונקציות מערכתיות ולממשק המשתמש של touchwiz 3d, וזה בלבד הספיק בכדי לקבוע שה- bada היא למעשה תוסף לממשק משתמש.

פלטפורמה אחת מכוונת למספר מערכות הפעלה

גרסאות העתיד של ה- sdk יאפשרו לפתח יישומים לא רק בממשק המשתמש, אלא גם בתכונות ופונקציות אחרות - זאת מבלי לגעת בליבה של מערכת ההפעלה. זוהי גישה מהפכנית, ייחודית ויוצאת דופן.

סמסונג הייתה יצרנית הסלולר הראשונה שהשתמשה בממשק משתמש אחד, touchwiz, במערכות הפעלה ופלטפורמות שונות. מבחינת בעל המכשיר, זה לא היה משנה באיזה מערכת הפעלה מדובר, כל עוד הוא מכיר ומזהה את ממשק המשתמש עם זה של סמסונג. במילים אחרות, הם הפכו את ממשק המשתמש הפשוט לאפקט מכירתי חיוני.

את המחשבה הזאת ניתן להרחיב גם על ה- bada. בעיקרו של דבר, פלטפורמת הניידים של סמסונג משלבת ממשק משתמש ויישומים של מפתחי צד שלישי. במילים אחרות, סמסונג נותנת למפתחים כלי אוניברסאלי לפתח יישומים עבור כל הפתרונות מבוססי bada, בלי קשר למערכת ההפעלה וזאת בשונה מיצרניות הסלולר האחרות, אשר מתמקדות במערכת הפעלה אחת שמשמשת גם כפלטפורמה. כאן נכנס היתרון האמיתי של סמסונג למשחק - היא יכולה לכוון את ה-bada למגוון מערכות הפעלה, ועדיין להתייחס אליהן כחלק מפלטפורמה אחת.

 
איזה יתרון מקנה הגישה החדשה של סמסונג?

סמסונג יכולה לנצל את נקודות החוזק שלה בפתרונות הנוכחיים שיש לה מבלי להמתין למכשיר המבוסס לינוקס או כל מערכת הפעלה אחרת, שיהיה חלק מהארסנל שלהן. בנוסף, ברגע שיוסיפו את מערכת ההפעלה השנייה למערך מערכות ההפעלה מבוססות bada , חנות האפליקציות של bada תכיל מבעוד מועד מבחר ענק של אפליקציות שיהיו מותאמות למערכת ההפעלה החדשה.

בעוד שסימביאן, מימו ואנדרואיד נבנו סביב הרעיון של כתיבה בקוד פתוח, ה-bada שונה, היא פתוחה במובן שמפתחי צד שלישי יוכלו לפתח אפליקציות משלהם - וזהו! , בדומה למה שחברת אפל עושה עם אייפון שלה.


האם אי פעם ה- bada תהיה פתוחה לגמרי?

בהחלט לא, וזאת כיוון שהיא אינה מקושרת למערכת הפעלה ספציפית. מדובר בפלטפורמה ניידת שתשתמש בכל מערכת ההפעלה אליה היא תגיע וגם בכלי המערכת - בהתאם לצרכים הנוכחיים של החברה.

 

מה יהיה בעתיד?

בפרספקטיבה לזמן קצר, ה- bada תרקיע שחקים ומיצובה כפלטפורמת סמארטפון תביא לדחיפה משמעותית במכירות סמסונג בנתח שוק זה.

בשנת 2010 סמסונג מתכננת להשיק 6 מכשירים סלולריים מבוססי bada ובשנת 2011 יהיו הרבה יותר. ההערכה היא כי מכשיר הלינוקס מבוסס bada הראשון יושק במחצית השניה של 2011.

האם הצעד של סמסונג בשחרור פלטפורמה משלהם , bada, יסייע לסמסונג להגדיל את נתח המכירות העולמי בשוק הסמארפונים (הטלפונים החכמים)?

מהלך זה הופך את סמסונג לחברה הראשונה המציגה פלטפורמה אחת המתאימה למערכות הפעלה מגוונות, הייחודיות שלה באה לידי ביטוי בכך שפיתוח האפליקציות אינו כבול למערכת הפעלה ספציפית, אלא לממשק המשתמש ולפונקציות הטלפון שלה.

מצד אחד,החשיבה השיווקית -יצירתית הזו ראויה להערכה:  הגמישות של הבאדה תקנה לסמסונג את היכולת להשיק מוצרים חדשים מהר יותר מכל אחד אחר תוך הבטחת תאימות יישומים לכל מערכת הפעלה.

ועדיין,  ההצלחה של ה- bada תלויה בפעילות (או בחוסר הפעילות) של מפתחי צד שלישי: אם לא תהיה פעילות מצידם, bada תאבד את היתרונות הפוטנציאליים שלה כהרף עין. איך אפשר לתרגם את היתרונות מפוטנציאל למעשה....?

 

(המאמר התפרסם לראשונה בבלוג "העולם הסלולארי שלי" של sansung)

הכותב הוא מנהל מוצר שיווקי במחלקת שיווק של סאני תקשורת , יבואנית סמסונג סלולאר בישראל,

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר