מעבר לזעזוע העמוק בעקבות רצח טלי עטר ומות תינוקה, הפרשה מעלה דיון משפטי מעניין וסבוך. כפי שפורסם, ארבעה ימים נאבקו הרופאים על חייו של התינוק, שיולד בניתוח קיסרי לעטר ז"ל, שנדקרה למוות על-פי החשד על-ידי שכנתה, עד שאתמול אחר-הצהריים נקבע מותו.
מיד לאחר הדקירה, הובהלה עטר לבית החולים, שם נפטרה מפצעיה. הרופאים החליטו לבצע ניתוח קיסרי ואשפזו את הפג במחלקת טיפול נמרץ פגים, כשהוא מונשם ומורדם.
התינוק עבר בדיקות הדמיה רבות וקיבל תרופות לייצוב מצבו, אך כל זה כאמור לא עזר.
לפי ynet, במשטרת מרחב לכיש אמרו, כי ההחלטה האם להוסיף לאישומים נגד החשודה ברצח גם אישום ברצח התינוק, היא בידיי הפרקליטות בלבד. במשטרה הוסיפו כי בפעם הבאה שהחשודה תובא לבית המשפט, הם יתארו כיצד רצחה מזל בר-אושר את טלי עטר ויוסיפו לתיאור המעשה גם את מותו של התינוק. גם במשטרה אמרו כי מדובר בבעיה סבוכה מבחינה משפטית ולכן ידרשו לה דיונים רבים בפרקליטות".
המקרה המיוחד מחייב לדון במספר שאלות העולות ממנו:
האישום בגין רצח האם
במקרה דנן, להבנתי החשודה הודתה בביצוע המעשה - קרי דקירות הסכין. בית המשפט יצטרך לדון בשאלה האם בכוונתה של החשודה היה להמית את המנוחה - שאז מדובר ברצח. המבחנים לבירור שאלה זו הם מגוונים, אולם במקרה זה נראה כי לאור כמות הדקירות והתנהגות החשודה - קיים סיכוי גבוה שיוגש נגדה כתב אישום בגין רצח.
כשירות נפשית
המקרה דנן מוביל ישירות לשאלה המשפטית: האם האם החשודה היתה כשירה מבחינה נפשית במצב המאפשר לה שיקול דעת.
ייתכן ועורכי דינה ישתמשו בטענה של אחריות מופחתת בגין עבירת הרצח - ואז העונש יכול ויהיה פחות ממאסר עולם.
האם התינוק היה חי כשנרצחה האם?
הסבירות שהפרקליטות תגיד כתב אישום לאישום כפול תלויה גם במצב העובר.
פורסם שהפג הוצא בניתוח קיסרי ללא יכולת לנשום בעצמו - האם בכך הוא נחשב בר חיות?
כאן העניין מסתבך. בקשר לפג, הרי שהמבחן לחייו של אדם הוא כשהוא יוצא לאויר העולם ונושם. במידה ולא - הוא לא יחשב לאדם. לפיכך, במידה ואכן הפג הוצא מבטן המנוחה ללא רוח חיים נטל ההוכחה של הפרקליטות ברצח כפול יהיה קשה יותר.
יחד עם זאת, באם יתברר שהחשודה, דקרה את המנוחה בכדי לגרום למותה שלה ושל העובר שבבטנה בכוונת תחילה, יהיה ניתן להאשימה בעבירת רצח כפול ו/או בעבירות חלופיות אחרות.