מס' צפיות - 466
דירוג ממוצע -
ד"ר עדי דוידסון על תופעת תת פעילות בלוטת התריס בהריון
בלוטת התריס ממוקמת בצוואר ושולטת על חילוף החומרים בגוף. היא אף אחראית על הקצב של כל התהליכים הכימיים המתרחשים בכל תא בגוף האדם. בלוטת התריס מפרישה 2 סוגי הורמונים הנקראים T3 ו - T4, ובעזרתם היא יכול לשלוט על הפעילות בגוף. כשההורמונים הללו מופרשים בפעילות יתר של הבלוטה, ישנן תופעות של פעילות יתר ומצב זה נקרא יתר פעילות של בלוטת התריס, וכשרמתם מתחת לנורמה אז יש תופעות של תת פעילות.בלוטת התריס נמצאת
מאת: ד"ר עדי דוידסון 18/08/10 (09:41)

[מאת: ד"ר עדי דוידסון]

 

בלוטת התריס ממוקמת בצוואר ושולטת על חילוף החומרים בגוף. היא אף אחראית על הקצב של כל התהליכים הכימיים המתרחשים בכל תא בגוף האדם. בלוטת התריס מפרישה 2 סוגי הורמונים הנקראים T3 ו - T4, ובעזרתם היא יכול לשלוט על הפעילות בגוף. כשההורמונים הללו מופרשים בפעילות יתר של הבלוטה, ישנן תופעות של פעילות יתר ומצב זה נקרא יתר פעילות של בלוטת התריס, וכשרמתם מתחת לנורמה אז יש תופעות של תת פעילות.בלוטת התריס נמצאת בפיקוח של בלוטת יותרת המוח שמיקומה בגולגולת.

 

בלוטת יותרת המוח מפרישה הורמון שמזרז את בלוטת התריס ונקרא TSH. בין שתי הבלוטות ישנו משוב ישיר. כאשר רמת התירואיד עולה רמת ה TSH יורדת ונהפוך הוא - כאשר רמת התירואיד יורדת ה TSH עולה על מנת לדרבן את התירואיד להפריש הורמונים נוספים.

תת פעילות בלוטת התריס יכולה להיות סמויה וגם גלויה

בתת פעילות גלויה מתקיימת ירידה משמעותית בהורמוני התירואיד לצד תופעות המעודדות פנייה לרופא והמחלה מאובחנת ומטופלת (במאמר קצר זה לא ניתן לסקור את כל התופעות). תת פעילות סמויה מאופיינת ברמה תקינה של הורמוני התירואיד אך ה TSH שלה גבוה, דהיינו נדרשת עבודה הרבה יותר מאומצת של הבלוטה בכדי לתת אותה התפוקה.

לכאורה לא הייתה אמורה להיות בעיה מאחר והתוצאה הסופית (רמת הורמוני התירואיד) זהה. אולם אין זה כך. תת פעילות סמויה בהריון מעלה את שכיחות ההפלות, לידות מוקדמות, יתר לחץ דם וירידה קלה ב IQ של התינוק. התופעה שכיחה מאד בערךבקרב כשלושה אחוזיםמכלל הנשים ההרות.

טיפול בתת פעילות בלוטת התריס בקרב נשים הרות

הטיפול פשוט שכן הורמון הזהה לחלוטין לזה המופרש מהתירואיד קיים בכדורים וקל לקחתו ללא תופעות לוואי. בשנים האחרונות מאמרים רבים מראים את חשיבותו של האבחון והטיפול בתת פעילות בלוטת התריס בקרב נשים הרות, אך עדיין מעלים ספק אם יש צורך לבדוק את כל הנשים ההרות.

לדעתי אין כל ספק. הבדיקה פשוטה ולא יקרה. ניתן לשלב את בדיקת ה TSH עם כל בדיקות הדם הנלקחות בתחילת ההריון. ויש צורך לטפל בכל אישה אשר לה TSH גבוה או אפילו בנורמה אך מעל הממוצע. אני מבצע בדיקה זו כשגרה כבר שנים רבות והשתכנעתי בחשיבות שלה.

הטיפול בנשים הרות שונה במקצת. בד"ר רופאי המשפחה מתחילים טיפול ברמה נמוכה ומעלים כל חודש עד לרמה הנכונה. בקצב זה מגיעים לאיזון רק בסוף ההריון. מנסיוני יש להתחיל במינונים גבוהים לאיזון מהיר ואפילו להוריד קצת באם יש צורך ובלבד שתהליך האיזון יהיה קצר ויעיל.

 

הכותב הוא ד"ר עדי דוידסון, מומחה לרפואת אם-עובר וגניקולוג בכיר

הכותב הוא רופא נשים בכיר מטפל בהפרעות בתפקוד המיני בנשים ובזוגות. משלב בטיפול טכניקות שונות כולל היפנוזה. בעל רישיון להיפנוזה מטעם משרד הבריאות חבר בחברה הישראלית להפרעות בתפקוד המיני היל"ם ILSSM חבר באגודה הא

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר