ההיתרונות הגלומים בהכרזה על אדם כפושט רגל
במאמר שלפניכם נעמוד על היתרונות הגלומים בהכרזה על חייב בהוצאה לפועל כפושט רגל. הכרזה מהסוג הזה עשוייה לסייע רבות לאדם שחייב כספים לרעהו אך עושה רושם כי לא יהיה באפשרותו להחזירם בעתיד הנראה לעין.
במאמר שלפניכם נעמוד על היתרונות הגלומים בהכרזה על חייב בהוצאה לפועל כפושט רגל. הכרזה מהסוג הזה עשוייה לסייע רבות לאדם שחייב כספים לרעהו אך עושה רושם כי לא יהיה באפשרותו להחזירם בעתיד הנראה לעין.
מהו הליך פשיטת הרגל?
הליך פשיטת הרגל הינו למעשה מצב בו כל נכסיו של החייב מקובצים יחדיו ונמכרים. התמורה הכוללת עבור הנכסים שנמכרו מחולקת בין נושיו. למרות האי-נעימות הסימבולית המלווה בהכרזה על הליך פשיטת רגל יש לו יתרונות שקשה להתעלם מהם - הן מבחינתו של הנושה והן מבחינתו של החייב:
* הליך יחסית קצר (להסדרת הבקשה ) - מאפשר לחייבים לחזור לאורח חיים נורמטיבי ולפתוח דף חדש.
* מבחינת הנושים - הליך פשיטת רגל יכול להבטיח להם סכום מסויים מהתמורה ששולמה בעבור הנכסים של החייב. מדובר על תמורה מובטחת שאינה יכולה לחמוק מידיו של הנושה שבהיעדר הכרזה על פשיטת רגל, עלול לחשוש כי החייב מעדיף לשלם את חובותיו לנושה אחר. במסגרת הליך פשיטת הרגל ייתפסו כל נכסיו של החייב ולא תהיה לו אפשרות להחביא ו\או להסתיר נכסים אלו או אחרים.
* ברגע שמכריז בית המשפט על חייב כ"פושט רגל" הרי שכל ההליכים המשפטיים הרגילים נגדו יופסקו ומרדף הנושים אחריו באמצעות הליכים משפטיים ייהפוך לנחלת העבר.
* עם פריעת החובות של החייב ו\או חלוקת התמורה שנתקבלה בעבור נכסיו - קובע החוק החייב יוכל לשוב ולחיות חיים חדשים ללא כל משקעי העבר שיישארו מאחור. על מנת להגיע למצב הזה יהיה על החייב לקבל מבית המשפט צו "הפטר"
בחינת פסקי הדין בסוגיית מתן ההפטר מראים כי בית המשפט ייטה להעניק צו "הפטר" לאדם אשר הוכיח כי עשה ככל יכולתו על מנת להחזיר לנושיו את הסכומים אותם הוא חייב לו, אך נסיבות כלכליות כאלה ואחרות, מנעו ממנו לעשות כן. בה בעת, בית המשפט נוטה לסרב לבקשתו של אדם לקבלת צו "הפטר" באם הוכח כי אותו האדם נהג בחוסר תום לב וניסה להבריח ו\או להסתיר את נכסיו ואף ניהל אורח חיים בזבזני ופזרני שאינו מצביע על ניסיון לחסוך בכספו.
הכותבת היא עו"ד נילי שץ ממשרד שץ-אבני
מתמחה במשפט מסחרי/אזרחי, דיני משפחה אישות והוצאה לפועל. לפרטים נוספים :
http://www.nilyshatz.co.il
רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן
גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.