גורדון הלפורט דמות חשובה בפסיכולוגיה, בסיפורו רב ההשפעה אודות האישיות האנושית מדגיש את תפקיד ההומור בקידום "אובייקטיביות עצמית", ביטוי מגושם אולי אולם בכל זאת מונח יעיל לביטוי אספקט מרכזי בפסיכותרפיה.
גורדון הלפורט דמות חשובה בפסיכולוגיה, בסיפורו רב ההשפעה אודות האישיות האנושית מדגיש את תפקיד ההומור בקידום "אובייקטיביות עצמית", ביטוי מגושם אולי אולם בכל זאת מונח יעיל לביטוי אספקט מרכזי בפסיכותרפיה.
להומור על פי אלפורט ישנה האיכות המיוחדת ליצירת פרספקטיבה חדשה. אירועי החיים הרגילים כמו גם בעיות החיים והאסונות יכולים להראות במבט מחודש ניסוחם מחדש באמצעות הומור. כפי שאומר אלפורט, חוש ההומור הוא "ההתאמה הבולטת ביותר שלהתובנה", שיגרה ומסגרות התייחסות ישנות מוחלפות עם מסגרות התייחסות חדשות.
מעבר לכך כאשר האדם מסוגל להשתמש בהומור הוא לומד להכיר את הצחוק ואת הגיחוך שבמצבו. אלפורט קושר את זה לקבלה העצמית באמצעות הציתות של הסופר ג'ורג' מרדיט אשר הגדיר הומור אמיתי כיכולת לצחוק על הדברים אותם האדם אוהב כולל על עצמו ובכל זאת להמשיך לאהוב אותו.
אם נסתכל על שתי המטרות הבסיסיות בכל סוגי התרפיות, נראה כי מטרה אחת היא התפתחות של הערכה עצמית הולמת ומטרה אחרת לאפשר לרמייה העצמית להתפוגג, מכאן שלמושגיו של אלפורט הודות חשיבות ההומור בתהליך האובייקטיביזציה העצמית ראויים לתשומת לב עמוקה.
ג'ורג' ויילנט {1977}, יוצא מתוך הנחה מוקדמת כי בריאות נפשית תלויה במידה רבה בהתפתחות וביישום בדפוסי הסח בוגרים, ויילנט הרחיב סיווג של הגנות או מנגנוני התנגדות הגנות אלה יכולות להיות מסווגות בהתאם לדרגת התרחקותם שלהם.
רמה ארבע הכוללת את המנגנונים הבוגרים ביותר הינה בשימוש של המבוגרים ומתבגרים שהצליחו באינטגרציה של המציאות, יחסיהם הבינאישיים וכן רגשותיהם הפנימיים, הומור מהווה דוגמא למנגנון בוגר כל עוד הוא מאפשר לפרט הן לשאת את הבלתי נסבל והן להתמודד איתו.
המשגתו של ויילנט לזה של אלפורט כאשר הוא טוען כי לעולם לא ניתן להשתמש בהומור ללא אלמנטים של "אגו מבחין". אם אנו מניחים כי הסתגלות בוגרת לבעיות ולאתגרי החיים מהווה אספקט עיקרי של בריאות נפשית וכי הומור מהווה אמצעי לשוב לצורך השגת הסתגלות זו אזי יהיה זה כן הגיוני להשתמש בהומור בתוך עבודה קבוצתית בזירה בה יכולים חברי הקבוצה לבחון ולהעריך את התנהגותם ביחס לאחר בצורה יעילה ביותר.
עם התפתחותה של הקבוצה מתפתחת תחושת שייכות ונאמנות היוצרים את מה שיהלום כינה "מיקרו קוסמוס חברתי", דהיינו החוויה המשותפת של טווח אמוציות רחב, והומור הוא חלק בלתי נפרד מטווח אמוציות זה.
הומור מקדם קבלה עצמית כאשר המשתתפים בקבוצה לומדים לא לקחת את עצמם ואת מצבם ברצינות רבה מדי.
הכותב הוא דר' ירון זיו, פסיכולוג מומחה להנחיית קבוצות. נותן ייעוץ בנושאי סמכות הוריות , זוגיות ומערכות יחסים. מנהל מרכז מעוף להתפתחות אישית. 09-9588818