מתוך עלון "חוויית השבוע" של "החוויה היהודית"
פרשות "אחרי מות" ו"קדושים" מדגישות בעיקר את החשיבות לתיקון מידות האדם. היינו, מפרטות כיצד להתנהג ולחיות בחיי חברה תקינים - מתוך יושר, הגינות, טוב לב וצדק.
טרם כניסת בני ישראל לארץ הקודש - ארץ ישראל - מובהר להם שאומנם הם יצאו מעבדות לחרות, אך גם לחרות יש מגבלות, איסורים ודרכים נכונות לחיות ולבנות חברה ישרה והוגנת, כפי שמודגש בציוויים: איש אמו ואביו תראו... את שבתותי תשמרו... בצדק תשפוט עמיתך...לא תלכו בחוקות הגוי... מפני שיבה תקום... והדרת פני זקן...לא תלך רכיל בעמך... לא תקלל חרש... לפני עיוור לא תיתן, מכשול...לא תשנא את אחיך בלבבך... לא תיקום ולא תיטור את בני עמך...ואף הציווי אותו הדגיש ר' עקיבא ככלל גדול בתורה - ואהבת לרעך כמוך... שפע של מצוות ש"בין אדם לחברו" המכוונות את האדם ומחנכות אותו להתנהגות הוגנת בחברה.
הכניסה לארץ, הישיבה בארץ הקודש חשובה מאוד, אך חשוב מאוד שנבין מהפרשה כי הישיבה בארץ אינה מספיקה - יש צורך בישיבה בארץ תוך התנהגות הולמת וטובה. בשהייתנו בארץ, עלינו ללמוד ולבנות בניה רוחנית כל הזמן ולהקפיד על התנהגות הוגנת שתהיה מעוגנת בהפעלת מוח פורה וחכם ותוביל לאהבת האדם ולבניית חברה תקינה. צריך שהרוחניות הנלמדת והמופנמת בתוכנו תשפיע על התהגותנו ויחסנו לחברים.
כל חיי האדם עליו להתבונן בהתנהגותו ובעשייתו ולשאול עצמו מדי יום, איזה מעשים טובים הוא עשה? מה עליו לשפר? במה עליו להתחדש? שהרי כתוב במסכת חגיגה "אין בית מדרש ללא חידוש". כל שיפור, כל חידוש, כל יוזמה, כל יצירתיות צריכים להיעשות כל הזמן אך תמיד עם בדיקה עצמית ויסודית המבהירה שכל עשייתנו חיובית וערכית. ככל שנטמיע בתוכנו יותר ויותר "רוחניות" התשובות תהיינה חיוביות ונכונות.
פעמים האדם טועה בדרכו, לעתים הוא מגלה חסרונות בהתנהגותו, חובה עליו לאגור כוחות נפש כדי לתקן את עצמו. פרשותנו מבהירות לנו דרכים וכלים כיצד להתנהג כיאות ולהשתפר בדרכינו לנתיבים נכונים ואיכותיים. הן מבהירות לנו את חשיבות עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים - עליו להשפיע על עם ישראל להתנהגות איכותית נכונה והתייחסות הוגנת בין אדם לחברו.
"הרוחניות" הנרכשת ע"י כל אדם מגבירה את כוחותיו להיות דוגמא לחבריו ומשפיעה על אמונתו בבורא עולם ובעצמו - ביכולתו ובכישוריו, אמונה שהוא שליחו של בורא עולם עלי אדמות. או אז עוצמת התנהגותו והשפעתו חזקים איתנים ויצירתיים.
תיקון המידות של כל אחד מאיתנו מהווה בסיס ביהדות כפי שמצוין בפסוקים: לא תעשו עוול במשפט... לא תישא פני דל... לא תהדר פני גדול... בצדק תשפוט עמיתך...
צריך כל אחד מאיתנו להוות דוגמא אישית לכל הסובב אותו וכך השפעתנו תהא איתנה וחזקה יותר. ככל שנחוש אחריות במעשינו כלפי העם והחברה נוכל לתרום לאיכות חיי העם בארץ ויקויים בנו הפסוק: "והייתם לי קדושים כי קדוש אני ה', ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי" (ויקרא כ'/כו')
אתר: www.h-y1.fav.co.il
ד"ר יחיאל שרמן