מס' צפיות - 1203
דירוג ממוצע -
צוואר רחם מקוצר והקשר ללידה מוקדמת - אילון לחמן
מאת: ד"ר איילון לחמן 04/10/12 (10:29)

תפקידו של צוואר הרחם בגוף האישה הוא לגרום לכך שהליך התפתחותו של העובר בתוך חלל הרחם יתנהל כשורה, וחשוב מכך, צוואר הרחם אף משמש בתור מנעול שתפקידו למנוע את יציאתו של העובר לחלל האוויר מוקדם מהצפוי.

 

כאשר אנו מדברים על צוואר רחם מקוצר, הרי שהכוונה היא למצב בו "המנעול" נחלש ומתחיל להיפתח. באופן טבעי, לכל אורך שלבי ההריון, אנו עדים תהליך לנורמלי של קיצור צוואר הרחם, אשר מגיע לשיאו בחודש התשיעי, אשר במהלכו צוואר הרחם ונפתח במלואו ומאפשר את לידתו התקינה של העובר. מבחינת הרופאים המיילדים, הרי שברגע שמדובר בפתיחת צוואר הרחם בהיקף של מעל 3 ס"מ – מדובר בלידה פעילה. בזמן הלידה נפתח הצוואר עד למצב של פתיחה מלאה שמגיעה בסך הכל לעשרה סנטימטרים.

 

מהן הסיבות להיווצרותו של צוואר רחם מקוצר?

 

תופעת צוואר הרחם המקוצר עלולה להיגרם כתוצאה ממכלול רחב של גורמים: בראש ובראשונה באם ישנם מומים במבנה הרחם. כך למשל, אם מדובר ברחם לא תקין שיש בו מחיצות, או שמא לחילופין באם מדובר ברחם דו-קרני או בכל מום אחר אשר יכול לבוא לידי ביטוי בקיצורו של צוואר הרחם. מעבר לכך, ביצוע תדיר של הפסקות הריון חוזרות ונשנות יכול לגרום לקיצורו של צוואר הרחם. הסיבה לכך היא שבכל הפסקת הריון, על הרופא לדאוג לפתיחה מלאכותית של צוואר הרחם על מנת להוציא את העובר. פתיחות מרובות מחלישות את צוואר הרחם. גורם נוסף הוא הריון מרובה עוברים (תאומים ומעלה), וזאת נוכח העובדה שבלידה מרובת עוברים, שריר הרחם נמתח ומתחילים צירים מוקדמים אשר עלולים לגרום להתקצרותו ולפתיחתו של צוואר הרחם עוד לפני המועד הנקוב. ככלל, ראוי להדגיש כי הצירים המוקדמים לכשעצמם, בין אם מדובר בלידה מרובת עוברים או לא, הם גורם מכריע בכל הנוגע להתקצרותו של צוואר הרחם. לבסוף, הגורם האחרון שיש בכוחו להביא להתקצרותו של צוואר הרחם הוא פגם מולד במבנה צוואר הרחם, אשר גורם לו מלכתחילה להיות חלש יותר. אשר על כן, כל אישה באשר היא חייבת להימצא במעקב רפואי לכל אורך ימי ההריון, במסגרת המעקב אנו עוקבים גם אחרי אורכו של צוואר הרחם, הניתן למדידה בבדיקת אולטראסאונד או באמצעות בדיקה ידנית פשוטה יותר.

 

מהן אפשרויות הטיפול הזמינות למניעת התקצרותו של צוואר הרחם?

 

באם מדובר באישה שחווה צירים מוקדמים לעתים קרובות, נהוג להעניק טיפול תרופתי שיצמצם את תדירותם. לחילופין, באם הרופא המטפל יודע מראש על כך שמדובר במטופלת בעלת מום מולד בצוואר הרחם, הרי שישנה אפשרות לתפור אותו. תפירתו של צוואר הרחם מתבצעת בשבוע השניים עשר להריון לערך תוך שימוש בחוט רחב הקושר ומחזק את צוואר הרחם. הסרת התפר נעשית על פי רוב באמצע החודש התשיעי ללא צורך בהרדמה. תפירת צוואר הרחם מתבצעת בדרך כלל דרך הנרתיק, אך ישנם גם מקרים מאוד קיצוניים שבהם צוואר הרחם מאוד מקוצר, ומשום כך מבצעים את תפירת הצוואר דרך הבטן. אפשרות נוספת היא לתת לאישה תרופות הורמונליות כמו הפרוגסטרון, אשר גורם להרפיה של שריר הרחם, וכתוצאה מכך צוואר הרחם עצמו כמעט שאינו פעיל – עובדה המאפשרת לו להחזיק מעמד במהלך ההריון. לסיכום, לאורכו של צוואר הרחם משמעות גדולה במניעתה של הלידה המוקדמת. לכן, ישנה חשיבות קרדינלית למעקב שוטף בזמן ההריון. זאת ועוד, באם מדובר באישה אשר כתוצאה מנסיבות אלה או אחרות, יש אצלה חשש ללידה מוקדמת, הרי שהיא חייבת לדווח על כך כבר בתחילת הדרך לרופא המטפל – ואף להימצא במעקב צמוד ועקבי יותר.

הכותב הוא ד"ר אילון לחמן - בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין. הוא נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם בעבודתו. כ

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר