מס' צפיות - 841
דירוג ממוצע -
"ויוותר יעקב לבדו ויאבק איש עמו עד עלות השחר"
"הישרדות והצלה"
מאת: דוד דרומר 28/11/08 (10:43)

בס"ד.

                          פרשת "וישלח"

 

 

"והוא לן בלילה ההוא במחנה...ויקם בלילה הוא ויקח את שתי נשיו ואת שתי שפחותיו ואת אחד עשר ילדיו ויעבור את מעבר יבוק...ויוותר יעקב לבדו ויאבק איש עמו עד עלות השחר" (בראשית ל"ב/כג'-כה').

 

לפני פגישת יעקב ועשו קרו מס' אירועים במהלך הלילה שקדם ליום הפגישה בין שני האחים, שנמשכו עד עלות השחר. לזמן ההתרחשות יש משמעות מיוחדת, שהרי ידוע הוא שהלילה מסמל את הפחד, אי הוודאות והספק ואילו עלות השחר, זריחת השמש והאור מסמלים בהירות וביטחון. בתחילה מסופר שיעקב לן בלילה ההוא במחנה, אל השינה לא ערבה לו והוא מתעורר משנתו מתוך חשש ודאגה ובלילה הוא מעביר את משפחתו את הירדן, במעבר יבוק.יעקב נותר לבדו ואז, במשך כל הלילה: "ויאבק איש עמו, עד עלות השחר".

 

יעקב חשש מאוד מהפגישה עם עשו, אחיו. בקוהלת רבה נאמר: "התקין עצמו לשלושה דברים: לתפילה, לדורון ולמלחמה". הביטוי "התקין" מסמל את המשמעות של תיקון דבר מה. מה היה ליעקב לתקן? היה מתאים יותר לומר, שיעקב הכין את עצמו. חז"ל רומזים לנו, שכל אחת מהפעולות הללו: דורון תפילה ומלחמה, היו קשות ליעקב ויצרו אצלו פחד מן הבאות. בתחילה, כששמע יעקב על בואו של עשו עם 400 איש, הוא התמלא פחד ומבוכה, וכל מחשבתו היתה "הישרדות והצלה", כמו שנאמר: "...והיה המחנה הנשאר לפליטה" (ל"ב/י'). כאן בא "התיקון" בתפילה לה': "הצילני נא מיד אחי מיד עשו...כי ירא אנוכי אותו" (ל"ב/יב'). יעקב הרגיש שהוא חלש ונבוך והוא לן במקום מלא חיל ורעדה. אך מי כמו יעקב יודע להתעשת, הוא מתעודד ומחפש פתרונות כיצד להפיג את הפחד בו היה שרוי. הוא עבר ל"תיקון" הבא שהוא: "הדורון", הוא מכין מאות בהמות לתת מתנה לאחיו. כל הזמן רודפות אותו המחשבות: 'אולי זה לא יספיק, כדי לרצות את אחי' וכך בחשכת הלילה, עדיין היה שרוי בפחד.

השלב הראשון יצר את "שבירת הלב". יעקב קם לשלב השני ועשה מעשה של "הגנה": "ויקם בלילה הוא ויעבור את מעבר יבוק". אחר כך תיקן יעקב את חלישות דעתו ופחדו, נאבק ב"עוז וגבורה" והבין שאדם צריך לעשות השתדלות מתוך ביטחון בה' ולא מתוך פחד. ה' נתן ליעקב להבין שאדם צריך להיאבק ולא לוותר, גם אם אוייב חזק מאוד מנסה למנוע זאת ממנו. אכן, יעקב עמד במבחן והוא נאבק בשרו של עשו וניצח אותו.

 

מוסר ההשכל מכל הנאמר הוא: שלעתים נמצא האדם בחשיכה ובעלטה, היוצרות אצלו מבוכות וספקות בצדקת הדרך. עליו להתחזק ולהלחם במניעים ובעיכובים ויזכה לעזרה מן השמים בבחינת: "עלות השחר" וזריחת השמש המסמלים את אור הגאולה וההצלה.

  

                                

הכותב הוא מנהל "אורי עוז הפקות"- מיזמים חינוכיים,קשרי קהילה ומשימות לאומיות. חבר בעמותות "רוח טובה" ו"החוויה היהודית",מנהל אתר אינטרנט בשם "תורה" כתובת האתר:www.torah.in/he1

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר