מס' צפיות - 241
דירוג ממוצע -
בדרכים-מגילה ששגעה עם שלם
ספרו של קרואק "בדרכים" הייתה מגילה אשר בטאה שאיפה של עם לצאת לחופש מתקופת מקארתי השמרנית. כמה חבל שהסרט חוטא מעט למציאות
מאת: רועי אורן 27/04/13 (16:35)

אחת התקופות המרכזיות בחיי אמריקה הינה תקופת "דור הביט".

                       דור הביט

המונח דור הביט מתאר זרם בספרות ובשירה אשר החל בארצות-הברית בתחילת שנות החמישים.

את המונח טבע ב-1948 הסופר ג'ק קרואק.

כתיבת דור הביט מאופיינת על ידי כתיבה חופשית ואסוציאטיבית, בשפת דיבור, אשר כותביה כותבים את כל אשר על דעתם ונמנעים מלערוך תיקונים בטקסט.

היא מאופיינת לעתים על ידי גישה אנטי ממסדית.

אין ספק כי היוצרים המרכזיים בזרם זה היו ג'ק קרואק, ויליאם בורוז, אלן גינסברג ולורנס פרלינגטי. הביטוי ביטניק נטבע רק ב-1958 כתשלוב בין המילים "ביט" ו"ספוטניק", הלוויין הסובייטי ששוגר לחלל.

המילה "ביטניק" הייתה כינוי גנאי לנערים מזוקנים וצמאי חופש, המשתמשים בסמים ובאלכוהול, ושהוריהם או מנהלי בית הספר חששו כי יהפכו לקומוניסטים.

אחד הספרים שהשפיע על תקופה זו היה "בדרכים" שכתב הסופר ג'ק קרואק בשנת 1951.

                  פרטים אודות הספר

לרגל עליית הסרט יוצאת מהדורה חדשה של הספר "בדרכים – המגילה המקורית"  בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר ובתרגומו של שאול לוין. ג'ק קרואק החל לחשוב על הרומן שעתיד להיות בדרכים כבר ב-1947, ובמשך שלוש השנים הבאות ערכו הוא, קסדי וחברים נוספים את מסעותיהם מחוף אל חוף שעתידים לשמש חומר הגלם לספר. במהלך תקופה זו מילא קרואק את יומניו ברשימות וטיוטות ובחן גיבורים ומצבים אפשריים שונים. בהשפעתם העזה של כמה מכתבים שופעי מרץ ותעוזה שפנו אליו ב 1950 החליט קרואק כי הדרך הטובה ביותר לגשת לרומן תהיה לכתוב את סיפור חייו, "לכתוב את הדברים כפי שקרו". במשך שלושה שבועות באפריל 1951, בדירה ברחוב עשרים מערב במנהטן, הוא חיבר גרסה שהשביעה את רצונו. הוא הדפיס אותה בפסקה אחת ארוכה ברווח יחיד על שמונה גיליונות נייר רישום, ואחר כך הדביק אותם זה לזה ליצירת מגילה שאורכה 120 רגל.  מקץ שש שנים וכמה טיוטות פרסמה הוצאת "וייקינג" ב-5 בספטמבר 1957 את הספר שהפך לימים לאחרת הקלאסיקות הגדולות של עולם הספרות המודרנית.

גרסה זו מהווה את ביטוייה המלא הראשון של האסתטיקה המהפכנית של קרואק, הנקודה הברורה בה הצטרפו חזונו התמטי וקולו כמספֵר לכדי פרץ מתמשך של אנרגיה יצירתית. הגרסה המקורית של בדרכים מחוספסת יותר, פרועה יותר וישירה יותר במיניותה מהרומן שראה אור בשעתו. קרואק גם עושה בה שימוש בשמותיהם האמיתיים של חבריו, ובהם ניל קסדי, אלן גינסברג וּוויליאם ס. בורוז, עובדה התורמת לעוצמתו של הטקסט ולתחושת האינטימיות הבלתי אמצעית העולה ממנו.

מהדורה זו הוכנה בידי הווארד קאנֶל, שאף הוסיף הקדמה ביקורתית המאירה את תולדותיו המרתקות של בדרכים ומעגנת את הטקסט בהקשרו ההיסטורי. קאנל עוקב אחר תולדות חיבורה של המגילה וגלגוליה עד הטקסט שראה אור לבסוף. המהדורה כוללת עוד שלוש הקדמות פרי עטם של חוקרי קרואק: פֶּני וְלאגוֹפולוס מעמידה את הרומן בהקשרו הפוליטי והחברתי; ג'ורג' מוראטידיס דן בחשיבות החיפוש המתמשך אחר אותנטיות ברומן; וג'ושוע קוּפֶּץ מנתח את טכניקת הסיפֵּר של קרואק, ומראה כיצד היוותה גשר בין הרגישויות הספרותיות של המחצית הראשונה של המאה העשרים לאלה של מחציתה השנייה.

בדרכים: גרסת המגילה הוא בלי ספק אחד המסמכים החשובים, הבולטים והפרובוקטיביים ביותר בתולדות הספרות האמריקאית בת זמננו.

                        פרטים אודות האנשים

ג'ק קרואק נולד בלוֹאֶל, מסצ'וסטס, ב-1922 ומת בסיינט פיטרסברג, פלורידה, ב-1969.

עם ספריו הרבים נמנים הרומנים בדרכים, בטלני הדהרמה, חזיונות קודי, החתרנים וביג סֶר.

האוורד קאנל הוא סופר מאיסט סאסֶקס. ספרו Marine Boy ראה אור ב-2008.

פני ולאגופולוס היא תלמידת דוקטורט בחוג לאנגלית ולספרות השוואתית באוניברסיטת קולומביה.

ג'ורג' מוראטידיס מסיים את לימודי הדוקטורט בספרות באוניברסיטת מלבורן באוסטרליה. ג'ושוע קופץ הוא מרצה באוניברסיטת קולורדו בבולדר.

לפני כשבוע עלה בישראל הסרט "בדרכים" אשר התבסס על הדמויות המקוריות והתקופה ההיפית אותה הם חוו.

                                          אודות הסרט

"בדרכים" משרטט בוויזואלית מדהימה את מסעותיו של קרואק וחבורתו הפרועה באמריקה. הספר שנכתב במקור על מגילה ארוכה אחת זכה לעיבוד הקולנועי בהפקתו המרהיבה של סאלאס שהוצגה לראשונה בפסטיבל קאן האחרון.

הסרט מציג שורה ארוכה של כוכבים שבראשם סם ריילי ("קונטרול", "13") שמרשים בתפקיד קרואק, אחת הכוכבות הלוהטות של הוליווד קריסטין סטיוארט ("דמדומים") בסצנות עירום פרועות, ויגו מורטנסטן ("סימנים של כבוד", "שר הטבעות") קריסטן דאנסט המדהימה ("הרווקה", "ספיידרמן 3") וסטיב בושמי בתפקיד אורח בסצנת סקס חד מינית.

סאל פאראדיס (סאם ריילי) הוא סופר ניו יורקי צעיר ורגיש, שאחרי מות אביו פוגש את דין מוריאטרי (גארט הדלונד), פושע לשעבר כריזמטי להחריד הנשוי למארילו (קריסטין סטיוארט) המשוחררת.

דאל ודין נקשרים מיד ונחושים שלא להינעל בתוך תבנית חיים מוגבלת הם מנתקים עצמם מכל מחויבות ויוצאים עם מארילו למסע דרכים שישנה את חייהם.

צמאים לחופש מוחלט, שלושת הצעירים מסתובבים בדרכים ופוגשים דמויות מרתקות. 

סאלאס לוקח אותנו למסע באמריקה  של אחרי מלחמת העולם השנייה.

ניו יורק, ניו אורלינס, קוויבק, מונטריאול, מקסיקו סיטי הם רק חלק מהתחנות אליהן מגיעים הגיבורים דרך כבישים ונופים מרהיבים ופראיים.

את הסרט כולו עוטף פסקול ג'אז משובח בהשתתפות בילי הולידיי, אלה פיצ'גרלד, צ'רלי פרקר ועוד.

מסעותיהם של החברים בדרכים מלווים בלא מעט הרפתקאות שתייה, סמים וסצנות סקס המלוות בפסקול המדהים.

ספרו של קרואק "בדרכים" הייתה מגילה אשר בטאה שאיפה של עם לצאת לחופש מתקופת מקארתי השמרנית.
כמה חבל שהסרט חוטא מעט למציאות.

 

הכותב הוא אני כרגע סטודנט לתקשורת אשר כותב בנושאים שונים מספורט ועד רווחה ואקטואליה . כרגע אני לומד באוניברסיטה הפתוחה (אולי זה ישתנה בעתיד)

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר