"הכול יוצא טוב מתחת ידיו של בורא עולם, הכול מתנוון בין ידיו של האדם" (ז'אן ז'אק רוסו)
ֵא ִמיל, או על החינוך Émile, ou De l'éducation הוא נובלה, רומן חניכה מאת ז'אן ז'אק רוסו.
לפי דבריו של רוסו, מגדולי הפילוסופים של העת המודרנית שהשפיע רבות על המהפיכה הצרפתית ואף על החינוך של ימינו, זהו הספר החשוב ביותר שכתב.
הספר נפתח במשפט המפורסם: "הכול יוצא טוב מתחת ידיו של בורא עולם, הכול מתנוון בין ידיו של האדם" - האדם נולד בצלם האל, "פרא אציל", בעל טבע אמיתי ואותנטי, אך בשל הקלקול הקיים בחברה ובחינוך, נפגם גרעין הטוב הזה שבו.
גיבורי הנובלה הם המחנך (רוסו עצמו), הילד אמיל ובשלב מאוחר יותר מופיעה גם מי שתהיה לבת זוגו, סופי. רוסו מגדל את אמיל בכפר, בו לפי תפיסתו של רוסו, האנשים קרובים יותר למצב הטבעי מאשר בעיר שבה עלול הנער להיות חשוף לערכים מנוונים ומשחיתים. מטרת החינוך, אליבא-דה רוסו, היא ללמוד להיות מוסרי וטוב, וזאת דרך הליכה אחר המורה המבוגר.
הילד מלווה במחנכו כל העת והקשר הנוצר בין הילד למחנך הוא רגשי ועמוק והוא העיקר החשוב מכל למען השגת החינוך הנכון.
החינוך הטוב לפי רוסו, נועד כדי לשמר את טבעו האמיתי של ילד ותהליך הניוון יחדל מלהתקיים אם כל בני האדם יתחנכו באופן הזה. אז תיווצר בסופו של דבר חברה חדשה, שתשרור בה הרמוניה בין הפרט לכלל, בין האדם האותנטי לבין היותו גם חלק מחברה.
מיד עם יציאתו לאור הוחרם הספר על ידי הממסד בצרפת. בזמן המהפיכה הצרפתית, נעשה ניסיון לאמץ את שיטות החינוך של רוסו. רעיונותיו שעיקרם חינוך באמצעות התנסות ישירה, שאיננה רק באמצעות