1559לוצ'יה די למרמור-דוניצטי-האופרה הישראלית
צילומים-אלי ליאון
האופרה הישראלית מציגה כעת את האופרה 'לוצ'יה די למרמור 'מאת דוניצטי.האופרה הציגה כבר הפקה זו בשנת 2012 וכעת מוצגת מחדש עם צוות זמרים,מנצח ועוד אחרים.
ראיתי את האופרה בשני הרכבים שונים בבכורה וערב לפני זה.הזמרים בשני ההרכבים היו טובים מאוד פרט לזמר ששר את ארתורו-החתן של לוצ'יה –יוסף ארידן שהיה לו תפקיד קטן ביותר והופיע בשני ההרכבים.
כמובן שלכל אחד מהזמרים יש את הגוונים שלו וקול בגוון אחר, כאשר לכל מאזין העדפות משלו בהתאם לטעמו, אך לו היתי צריך לבחור איזה הרכב לשמוע היתי בוחר את ההרכב שהופיע לא בבכורה (הילה בג'יו בתפקיד לוצ'יה). ולו רק בגלל ארית השגעון שביצועה על ידי הילה בג'יו ריגשה אותי ביותר, דבר שלא קרה כך כאשר בוצעה על ידי מריה חוזה מורנו.הילה האריכה את הטונים הארוכים עד קצה גבול יכולתה שנתנו לאריה הארוכה כ20 דקות ביצוע ויופי מרגשים במיוחד.סיבה שניה להעדפה זו היתה שבהרכב זה שמענו קולות של זמרים מקומיים שלא נפלו ביופים מהקולות של האורחים.
האופרה מבוססת על רומן –"הכלה מלמרמור" מאת וולטר סקוט שהיה הסופר הלאומי של סקוטלנד וההסטוריון הטוב ביותר שלה, כשכותב הליברית היה סלוודורה קמרנו.הרומנים שהוא כתב שימשו כהשראה לכתיבת הרבה אופרות כאשר גם רוסיני ואחרים השתמשו בהם.
אם אני משוה את שני ההרכבים, ההרכב בבכורה יצר אופרה עם קולות קצת מתכתיים בהתחלה וקולניים יתר על המידה ומנוקרת במקצת, בעוד בערב הראשון היתה זו אופרה רומנטית עם קולות חמים ומרופדים יותר.כל זה נבע גם משילוב הקולות השונים בשני ההרכבים כאשר בערב הראשון הוא היה נהדר ,מתואם ומוצלח יותר.
הפקה זו נוצרה במקור עבור בית האופרה של אוביידו.ביים אמיליו סאחי ובמאי המחדש היה חאווייר אולסיה.הבימוי היה סטאטי ביותר והורגש שלבמאי היו חסרים רעיונות והשראה או נכון יותר לא הרגיש צורך להשתמש בהם.
העמדת הזמרים בסצינות השונות לא יצרו תמיד תמונות יפות כי הם בדרך כלל עמדו במקום אחד ושרו.
לאור המוסיקה היפה נאמר לי כי זו היתה כוונת הבמאי כדי שהבימוי לא ימשוך את תשומת לב הקהל על חשבון המוסיקה...
התפאורה שעיצבה אנריקה בורדוליני היתה יפה אך היא לא התחלפה לאורך כל האופרה.כשהיה מעבר ממקום אחד לשני כדי שיהיה בכל זאת שינוי כל שהוא השתמשו בין השאר בדברים פעוטים כגון שטיח אדום שהוסר במעבר למקום האחר.
עיצוב התאורה היה כזה שבערב הראשון הבמה היתה חשוכה יתר על המידה כאשר היא השתפרה בבכורה.בנוסף, בשני הערבים היה סינוור בלתי נסבל שהפריע לעיניים של הקהל בתחילת האופרה ופחות בסיומה.המעצב אדוארדו בראוו התחשב באפקט בלבד ולא בקהל.
האופרה מתרחשת בסקוטלנד.זאת טרגדיה בה מעורב משולש של שני גברים ואישה אחת.ובה בסופו של דבר בעלי התפקידים ראשיים מתאבדים ,נרצחים או משתגעים.
אחיה של לוציה –אנריקו משיקולים כלכליים בעיקר רוצה לחתן את אחותו עם ארתורו בחושבו כי רק חתונה כזו יכולה להציל אותו מחורבן כלכלי טוטלי.לוצ'יה מאוהבת באדגרדו.היא אינה יכולה להשלים עם חתונה כזו ולאחר החתונה רוצחת את בעלה, משתגעת ומתה.
דוניצטי כתב משך חייו כ 60 אופרות אך לא כולם מבוצעות.רק אופרות ספורות שלו מבוצעות לעתים קרובות.הוא לא התחשב בכתיבת המוסיקה בנשים –הסופרניות שלו ועשה את שירתן קשה ביותר.לא כל זמרת סופרן מסוגלת לשיר את התפקיד שדוניצטי כתב לה.באופרה לוצ'יה די למרמור שרה סופרן שחייבת להיות בעלת קול קולורטורי מיוחד כדי לבצע את כל העליות הגבוהות והסילסולים שהתפקיד דורש.הילה בג'יו עשתה זאת בצורה מרשימה.
אין באופרה זו קטעים מיותרים ובכל זאת ברוב ההפקות בגלל אורכה לא מבוצעים קטעים רבים.המנצח דניאל קלגרי שהדריך את התזמורת והסולנים היטב,הכניס בהפקה זו את כל הקיצורים שנהוג להשמידם וכך שמענו את כל המוסיקה שדוניצטי כתב ,כאשר האופרה כולל ההפסקה נמשכה מעל לשלוש שעות.
מאחר והמוסיקה מקסימה,זמן הזה עבר מבלי שהקהל הרגיש בכך.המקהלה בהדרכת איתן שמייסר היתה טובה מאוד,התזמורת היתה נהדרת והניצוח מעולה.
לאור המוסיקה היפה,הביצוע הטוב של הזמרים, המקהלה והתזמורת, היה זה ערב נהדר ומומלץ ביותר.
נכתב על ידי elybikoret , 18/1/2017 09:12
אלי ליאון
03-6856786
0542493488
עיתונאי-מבקר אמנות
תיאטרון,מחול,מוסיקה,קולנוע,פנאי
חבר אגודת העתונאים של תל אביב
ותא המבקרים שליד האגודה
מנהל קהילות התרבות והפנאי-אתר מוטקה
מבקר תרבות בדעתון,עסקים,קפה דה מרקר,הפורטל שלנו,פרשן,
WORD PRESS