מס' צפיות - 1459
דירוג ממוצע -
להוציא את כל השדים מהבקבוק
מיקי מינץ סקירת הספר שדים, כרכים א' וב'. שמחה חבושה היא אישה אמיצה שחוץ מהיותה אשת מחשבים ובעלת תואר בפסיכולוגיה, גייסה משאבים אינטלקטואליים רבים לעריכת מחקר על שדים ורוחות רעות, שיכול להיקרא גם כרומן וגם כספר הדרכה כללי לחיים.
מאת: מתי אלון 27/08/18 (15:19)

החדשות הטובות, מעולם לא קראתי 110 עמודים במהירות שכזאת (110 העמודים הראשונים הסיפוריים!) אחריהם מגיע חלק תיאורטי-מעשי, שיכול להיות עבודת תיזה מעניינת שעוסקת בהפיכת הסיפור הפרטי של חבושה למשהו שניתן להקיש ממנו על ניהול חיינו.

"שדים" הוא סיפור קורותיה של המחברת מאז החליפה מקום מגורים, כשלרוע מזלה גילתה שאחת משכנותיה בבניין בו רכשה דירה (השכנה מדירה 3) מתנהגת באופן המזכיר הפעלת כוחות של מאגיה שחורה ומתחילה לתקשר איתה באופן אובססיבי. התפתחות העלילה מגוללת כיצד "ילדת טובה מהצופים" לומדת להתמודד עם תופעה שמעולם לפני כן לא פגשה וגם לא שמעה עליה עדויות ממקור ראשון, וכיצד עלול שיחסי השכנות בינה לבין השכנה מדירה 3 מלמדים על משהו קמאי ועקרוני מאד שרמזים לקיומו ניתן למצוא בדברי חכמי כל הדתות.

לאחר שעלתה בליבה של חבושה המחשבה כי האירועים החדשים בסביבתה מאמתים את הנאמר בחלום שחלמה (שסיפורו מופיע בהקדמה לספר), ואשר לא ייחסה לו בתחילה כל חשיבות, החלום הופך לציר מרכזי שלאורו חבושה בוחנת את המציאות החדשה אליה נקלעה, וכשההתאמה בין המציאות לחלום נמצאה גדולה, היא אף בוחנת את האפשרות שהחלום היה סוג של תיקשור עם ישות חוצנית כלשהיא.

בכרך השני של הספר (לספר שני כרכים שיחד מכילים 553 עמודים), מובאת סקירה היסטורית מאירת עיניים שעניינה תפיסת הרוחות הרעות, השדים והשטן בנצרות, ביהדות, באיסלאם ובמזרח הרחוק. חבושה סיכמה בצורה יעילה את תפיסות הרוע בדתות ובמסורות השונות וחלק גדול מהם נמצא זהה למה שחוותה – חבושה מדגישה כי התוודעה למידע המופיע בסקירה ההיסטורית רק לאחר שהיתה בעיצומה של הכתיבה וכי החומר המובא בסקירה לא השפיע על האופן בו תפסה והבינה את האירועים.

לאור ממצאים אלה, חבושה טוענת שלא ניתן לפטור את טענת קיומן של "רוחות רעות" כאמונה טפלה, ובהשתמשה בידע הפסיכולוגי שרכשה, היא מראה כיצד ניכרת השפעתן בחיי היומיום של אנשים רגילים, האמונים על המוסר והחינוך המקובלים.

באמצעות המסרים הטלפתיים המגיעים אליה, חבושה מנסה לעמוד על מבנה חברת הרוחות הרעות ואף להבין את אופיים, היא מצאה שהם מאוגדים בצורה טלפתית כמו מחשב גדול ויש להם השפעה על אנשים כשע"י הידבקות לגופם, לחפציהם ולסביבתם - הם יונקים מהם אנרגיות, ובמיוחד כשהם נכנסים אל תוך מוחם. יש בין הרעים היררכיה שמגיעה עד יצור שנקרא "האיש הרע" שיכול להיות משול גם לשטן ול"סיטרא אחרא":

חבושה לומדת להתמודד, עם השנים הבנתה בתורת ההילינג מסייעת לה להתנגד לכוחות שהרוחות הרעות מפעילות, וכשלמדה את כל "השטיקים" שלהן, כתבה את הספר במטרה להביא את הנושא לדיון ציבורי - לדעתה יש להכשיר את האנשים להתמודד עם כח שעל אף היותו סמוי הוא חזק מאד, וכך לתרום לבניית חברה בריאה ובעלת חיוניות - הפוטנציאל האישי של אנשים היודעים להתמודד עם תופעת הרוחות הרעות גדל, ותפקודם משתפר מאד.

חבושה מאמינה בתקשור, יש בספר גם סיפורים אודות רוחות טובות וחוצנים שמתקשרים איתה ואף באים לעזרתה, ויש גם מצבים הומוריסטיים, עם השנים למדה להשיג את הטוב ולמדר את הרע.

לשמחה חבושה יש בשורה, שרוב האנשים טובים ושיש מעטים (אחוז אחד מהאוכלוסייה היהודית בארץ) שהם ממש רעים, ושכל שעל האנשים הרגילים לעשות הוא לשתף פעולה ביניהם ולהתארגן – הואיל ובשעת פעולתן מספר רוחות רעות תוקפות אדם בודד אחד – ארגון כזה יעזור לאנשים להחלץ מהקשיים הפיזיים והנפשיים שהרוחות הרעות מביאות עליהם –מדובר בארגון טלפתי-רוחני.



החדשות הפחות טובות, למרות הכתיבה הבהירה, הכלים לבחינה, השיטתיות והוראות מדוקדקות בסוף הספר לעריכת בדיקה ניסויית של הנושא, הדבר לא ישכנע ספקן רציונליסט העוסק במדע. אך לספר ולי יש תשובות.

לדעתי הספר יכול להיקרא גם כמדריך לטיפול במה שנקרא "פריינאמי" כלומר, חבר שמחליש אותך, לכולנו יש או היה מישהו כזה בחייו. מה שחבושה כותבת בפרק "סעדים" בכרך השני, יכול להיות גם מדריך להתמודדות עם אנשים לא מפרגנים, מחלישים שאתה מרגיש לעיתים מילולית שהם "גוזלים לך את האנרגיות", גם אם בפועל בעייתם היא רק פסיכולוגית, צריך לענות להם ולהוציא אותם מחיינו ואת זה חבושה מלמדת טוב - במהלך הקריאה הרגשתי שחבר רחוק שלי הוא כזה והפסקתי לענות לטלפונים ממנו, וכשהוא מחה על כך, אחרי שנים, העמדתי אותו במקום - ואני מודה על זה למחברת.

התשובה של הספר, מופיעה לקראת הסוף בצורת ציטוט מדברי אחד האפיפיורים שאמר שהטריק הכי נבזי ומבריק של השטן הוא לשכנע אנשים שהוא לא קיים.



הספר מחתרתי משהו, נראה שלא נערך עד הסוף ונעשה בהוצאה עצמית וכמיטב יכולתה של המחברת לעשות, וזה בדיוק מה שאני אוהב בו, בעידן בו הכל מהוקצע. מי שלא מפחד מהמחתרתיות (החיצונית בעיקר) של הספר,יימצא בו עובדות היסטוריות ומדעיות מעניינות ופרשנות לתופעות שנחשבות למיסטיות.



מצ"ב קישור לספר נוסף שחבושה כתבה "החתול שבא לסעוד" שעוסק בחתולים שגידלה ושהמבקר ד.בראונשטיין אמר כי זהו "ספר החתולים האולטימטיבי."



הכותב הוא מתי אלון ומיקי מינץ, סוקרים, בלוגרים. בבלוג מיקי טועם I B M

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר