1782זובין מהטה -קונצרט גאלה אחרון כמנהל מוסיקלי של התזמורת הפילהרמונית
צילומים-אלי ליאון
היום 20.10.2-19 התקיים בהיכל התרבות בתל אביב קונצרט גאלה חגיגי בו זובין מהטה שהיה 50 שנה מנהל המוסיקלי של התזמורת הפילהרמונית הישראלית ניצח על הקונצרט האחרון שלו עליה כמנהל המוסיקלי שלה.
למרות המחיר היקר של הכרטיסים ( 800 שקל ליקר ביותר)האולם היה מלא מפה לפה .
כולם באו כדי לתת כבוד למנצח שאוהבים ומעריצים ושהרגישו אותו כחלק בלתי נפרד מאיתנו.
ניגנו בקונצרט הקונצ'רטו מס 2 מאת ליסט בביצוע מצויין של יפים ברונפמן-ידיד אישי של מהטה.
הקונצ'רטו של ליסט יפה אך קשה לביצוע לכן לא מבוצע לעתים קרובות.
ברונפמן ביצע אותו ברגש רב,בכח ועדינות מקסימה במקומות המתאימים.הוירטואוזיות שלו היתה מרשימה ביותר.
ברונפמן נתן שני הדרנים באחד מהם הצטרף אליו לנגינה ב4 ידיים המנהל המוסיקלי החדש של התזמורת להב שני כאשר מהטה ,מדוכן המנצחים,מתבונן ספק בשמחה,ספק בצער בנגינתם וביורשו שבא לכבד אותו בעוזבו את התזמורת.
כן נוגנה הסימפוניה מס 2-התחיה מאת מהלר גם כן בביצוע מקסים של הפילהרמונית עם הסולניות חן רייס-סופרן שהפליאה בקולה הנקי ,היפה ביותר והכובש ואוקה פון דר דמראו-מצו סופרן שהיתה מצוינת גם כן עם קולה המלא והיפה ועם נוכחות במה מעולה.
שתי הזמרות היו טובות מאוד אך התלהבתי יותר מחן רייס וביצועה.
בביצוע היצירה השתתפו גם המקהלה הישראלית ע'ש גארי ברטיני והמקהלה הקאמרית שליד האקדמיה למוסיקה ולמחול ירושליים.,
הקונצרט היה יפה מאוד וראוי לסיקור אך הפעם העיקר לא היתה המוסיקה-אם כי גם היא היתה חלק חשוב מהקונצרט-אלא הפרידה מזובין מהטה לאחר שאחרי 50 שנה הוא מפסיק להיות המנהל המוסיקלי שלה.
אתרכז הפעם יותר על האירוע שבקונצרט.
הקונצרט היה מרגש מאוד. הנגנים-ראיתי את הפנים שלהם היטב כי ישבתי בשורה השניה בדיוק מאחורי דוכן המצח-חלק מהנשים הזילו דמעות בתום הקונצרט עם הפרדה המרגשת. גם הקהל התרגש מאוד מהמעמד ועמד על רגליו בתום הקונצרט והריע למאסטרו האהוב עליו.
כל מה שאכתוב לא יכול לתאר את ההתרגשות הן בתזמורת,הן אצל זובין מהטה והן אצל הקהל שהיה כולו באקסטזה כדי לבטא ולהראות את אהבתו למאסטרו העוזב.
כדי להפסיק את מחיאות הכפיים מהטה נאלץ לגשת אל הנגן הראשי איליה קונובלוב כדי שיתן הוראה לתזמורת להתפזר.כך נפסקו התשואות .
בכלל בקונצרט היו הרבה רגעים מרגשים.תשואות לא נפסקו עד שאחרון הנגנים לא עזב את הבמה.
בטכס מרשים התזמורת העניקה לזובין מהטה תואר מנהל מוסיקלי אמריטוס שפירושו בעברית מנהל מוסיקלי בגמלאות.
זובין מהטה הודה על הענקת התואר ואמר את המילים הבאות המובאות במלואן באדיבות התזמורת
"בין כל הדברים שהשגתי בחמישים השנים האחרונות נותר דבר אחד שלא השגתי – אני לא יכול לדבר עברית, סליחה, באמת סליחה. הסימפוניה הנהדרת שאנו עומדים לנגן עכשיו ארוכה ולכן אדבר בקצרה ומכל ליבי. התזמורת נתנה לי ולימדה אותי, ולא רק הרכב התזמורת הנוכחי אלא גם דורות התזמורות שהיו לפניה. אני לא יכול אפילו להתחיל לתאר מה למדתי מהמוזיקאים האלה. אולי הם למדו משהו ממני, אבל זה לא משתווה למה שהדור הראשון של התזמורת לימד אותי. אני כל כך שמח לדעת שאני מעביר את השרביט ללהב שני, הוא לא רק הבחירה שלי אלא הבחירה של התזמורת, והוא הוכיח את עצמו כבר באירועים רבים כשהחליף אותי וגם בקונצרטים שלו. אני מאחל לו את כל הטוב ואני יודע שהוא יצליח מאד כאן. אני לא באמת מבין מה קורה, אני בטח אבין את זה רק בדרך ללוס אנג'לס הלילה, על מה אני מוותר, ואני בטח אגיד לאשתי את כל מה שאני מרגיש ואודה לה על כל שנות התמיכה בי. תנו לי להגיד את זה עם מוזיקה עכשיו. באמת תודה רבה, להתראות והצלחה גדולה לכולכם, לכל עמיתיי, אני אוהב את כולכם". מאסטרו מהטה סיים את דבריו עם קידה ארוכה לתזמורת''.
הדברים נאמרו בהתרגשות רבה כמובן באנגלית ותורגמו מיד .
מחיאות כפיים בלתי פוסקו לא איחרו לבוא.
בסיום הקונצרט כל נגני התזמורת והמקהלות נפנפו גבוהה כל אחד פרח לאות פרידה מהמאסטרו.הקהל עמד על רגליו והריע נון סטופ.
הערב היה כאמור מרגש ביותר אך גם קצת עצוב בגלל הפרידה ממהטה שהתרגלנו אליו אחרי 50 שנה.
לראות או לא לראות;מרגש,מקסים,מאלף.קונצרט-אירוע שלא ישכח.
הנה כמה פרטים על זובין מהטה:
מאסטרו זובין מהטה, יליד בומביי שבהודו, מונה על ידי התזמורת הפילהרמונית הישראלית כיועץ מוזיקלי ב-1969 וכמנהל מוזיקלי בשנת 1977, התזמורת האריכה את כהונתו בתפקיד זה לכל ימי חייו ב-1981. מאסטרו מהטה ניצח על התזמורת הפילהרמונית הישראלית באלפי קונצרטים, הקלטות וסיורים בחמש יבשות.
מ-1961 ועד 1967 הוא שימש כמנהל מוזיקלי של התזמורת הסימפונית של מונטריאול. הוא מונה למנהלה המוזיקלי של התזמורת הפילהרמונית של לוס אנג'לס ב-1962 וכיהן בתפקיד זה עד 1978. ב-1985 מונה גם כיועץ מוזיקלי וכמנצח ראשי של מג'ו מוזיקלה פיורנטינו, פסטיבל הקיץ בפירנצה שבאיטליה וכיהן בתפקיד זה עד 2017. בספטמבר 1998 מונה למנהלה המוזיקלי של האופרה הממלכתית של בווריה במינכן שבגרמניה לתקופת כהונה בת חמש שנים.
ב-1978 מונה מאסטרו מהטה למנהלה המוזיקלי של התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק. במרוצת שלוש-עשרה שנות כהונתו בניו יורק הוא ניצח על למעלה מאלף קונצרטים והיה למנהל המוזיקלי שהחזיק במשרה זו זמן ארוך יותר מכל מנהל מוזיקלי אחר בתולדותיה של תזמורת זו בזמננו.
מאסטרו מהטה זכה בתארי כבוד רבים בארצות שונות, ובישראל הוענקו לו תארי דוקטור לשם כבוד מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל-אביב ומכון וייצמן למדע, והאוניברסיטה העברית אף קראה על שמו ועל שם אביו המנוח, המנצח מהלי מהטה, אגף במחלקה למוסיקולוגיה. ב-1991 הוענק לו פרס מיוחד במסגרת טכס הענקת פרסי ישראל לשנת תשנ"א והוא חתן פרס קרן וולף בתחום האמנויות לשנת 1995-6. זובין מהטה הוא אזרח כבוד של תל-אביב-יפו ושל פירנצה וכן חבר כבוד של האופרה הממלכתית של וינה (1997), של האופרה הממלכתית של בווריה (2006) ושל אגודת ידידי המוסיקה בוינה (2007). התואר מנצח בר-כבוד הוענק לו על ידי התזמורות הבאות: הפילהרמונית של וינה (2001), הפילהרמונית של לוס אנג'לס (2006), תיאטרו דל מג'ו מוזיקלה פיורנטינו (2006) והתזמורת הממלכתית של בווריה (2006). בספטמבר 2006 הוענק לו פרס "חיים למען המוסיקה - פרס ארתור רובינשטיין" בתיאטרון לה פניצ'ה בונציה, בדצמבר 2006 היה בין מקבלי אותות הכבוד של מרכז קנדי בוושינגטון ובמארס 2007 הוענק לו פרס דן דוד.במארס 2011 קיבל זובין מהטה כוכב על שמו בשדרת הכוכבים בהוליווד.
נכתב על ידי אלי ליאון elybikoret היום 20.10.2019שעה 18.41
אלי ליאון
elybikoret@gmail.com
www.elybikoret.022.co.il
03-6856786
0542493488
עיתונאי-מבקר אמנות
תיאטרון,מחול,מוסיקה,קולנוע,פנאי
חבר אגודת העתונאים של תל אביב
ותא המבקרים שליד האגודה
מנהל קהילות התרבות והפנאי-אתר מוטקה
מבקר התרבות של דעתון ושל הפורטל שלנו
מבקר תרבות גם בעסקים,ק. דה מרקר,תפוז,פרשן
WORD PRESS