מס' צפיות - 1374
דירוג ממוצע -
"הפנינים" הנעלמות של העיר שדרות
על כמה נקודות חן המסתתרות בשדרות : הסינימטק, קפה "גותה" ו"סבא שמחה"
מאת: מובי דיק 26/10/19 (17:18)

    המגנט שמשך  אותי לשדרות לאחר שנים שלא הייתי בה היה הסרט "אדמונד דה ברז'ארק". הדרך לשם עברה דרך תחנת  רכבת מודרנית,שוק מקומי מקורה, כמה פסלים לאורך הרחוב הראשי ובככר מזרקה משקה כדור אבן גדול.

    לצד הבתים הותיקים שלטים המורים כי ניבנים במקום דירות לצעירים  סטודנטים.

   הסינימטק  נמצא הרחק   מהכביש הראשי מוסתר מהעין.ספסלי עץ צבועים עוטרים אותו מכל  כיוון וקפה "גותה" דבוק  לו באחוריו. קפה צבעוני כמו  עבודות האתיופיות המאוגדות בעסק בשם "רוקמות".סלי קש,עבודות קרמיקה של ילדים,ציורי אקריליק על הקיר המרכזי, ארון ספרים,שולחנות קטנים כיאה למקום אינטימי  וחביב.

    נושא הסרט :אדמון רוסטאן נולד בצרפת  1868-;1918, סופר,מחזאי ומשורר שהמחזה הראשון  שלו שעלה על   קרשי הבמה נחל מפלה כבר בערב הבכורה.  מחזהו "סיראנו דה ברז'ראק" ,זיכה אותו בשנת 1901 להיות    הסופר הצעיר ביותר  שנבחר  לחבר באקדמיה  הצרפתית.

    קונסטן קוקלן ששיחק בתיאטרון פורט  סן מרטן  התרשם מחרוזיו של אדמון ומציע לו לחבר תוך  3 שבועות מחזה שהוא יהיה בתפקיד  הראשי.  ואכן הצעיר מבטיח שכך יהיה למרות שלא כתב ולו מילה אחת.הוא ידע רק ששם המחזה העתידני יהיה

"סיראנו דה ברז'ארק".

    מה מושך  את הסופר לדמות שחיה לפניו  כ-200 שנה ?!  סיראנו  היה ידוע כאיש המגן על כבודו בדו קרב, היה מאהב של 

המוסיקאי שארל  קופו ד'אסוסי, מת כתוצאה מנפילת קורה  עלראשו. הוא כתב  טרגדיה שעלתה רק 10 פעמים על הבמה,היה בן דורו של מולייר ונחשב כסופר מחזות מדע  דמיוני ועל כן  הוא עומד בשורה  אחת עם זו'ל ורן היוצר באותה  סוגה.

    אלכסיס מישלק הבמאי של הסרט על המחזה  מספר שהרעיון הזה  קינן בו 15 שנים, חבר אליו המפיק אילן  גולדמן שסייע  לו לפתח את התסריט.  כדי לקבל את פריז  של הבל-אפוק, נבחרה   העיר פראג כלוקיישן לסרט. :מבשלות השיכר,הסמטאות

והתיאטראות  הפיקו את האוירה המבוקשת.

    במחזה של אדמונד מופיעים כמה דמויות  היסטוריות המשויכות לעולם התיאטרון : זורז' פיידו כותב  הקומדיות, מריה גולה שגילמה את תפקיד רוקסן אהובתו של סיראנו, שרה  ברנראד "האלוהית", אנטון צ'כוב שמפציע בסרט לשניה. כל אחד מהם תורם לאותנטיות של  מחזה בתוך מחזה בתוך סרט, ערבובית  עובדות ודמיון  של הבמאי.

   נחזור לשנות סוף המאה ה-19 כשאדמון צריך תוך 3 שבועות לחבר מחזה. הזמן רץ  ושום   רעיון ומילה לא נכתבת. הסופר עוזר לחבר שחקן צעיר ויפה לכתוב מכתבי  אהבה  ולחזר אחר  רוקסן שתפקידה   להלביש את השחקנית הראשית. מכתבים אלה ישמשו תפקיד נכבד  בעלילת המחזה הנבנה  מיום ליום. כמובן שהכל מקבל  תפניות של טעויות :רוקסאן מתאהבת   בכותב המכתבים, מבלי לדעת  שהוא בעצם מכוער ובעל אף   עצום.  מות הצעיר במלחמה מביא את רוקסן להיות נזירה. וכשסיראנו מגיע אליה כשהוא  פצוע אנושות ומקריא בעל פה את המכתב  האחרון שנכתב  לכאורה  ע"י השחקן הצעיר, היא מבינה  במי בעצם היא התאהבה.

  המחזה הזה     בעל  5 מערכות עלה  ב"קומדי  פראנסז" כשהמסך עלה  וירד  40 פעם, תוך חודשיים הודפסו 5 מהדורות של המחזה. 

    הסרט מספר בעצם את קורות שני הסופרים,מלא בהומור, הצילומים  מושלמים, עוטפים את  העיר ומגדל אייפל שלה, ב"מולן רוז'"  כנפי הטחנה    מסתובבות  ורקדניות הקאן-קאן מפזזות. ההומור והמתח של אחורי הקלעים מתפוגגים למול  הקהל

המשתולל במחיאות הכפיים. וכפי שכתב אדמונד רוסטן המשויך לזרם  הספרותי הנאו-רומנטי, "היפים בחרוזים הם אלה שאותם איננו מסיימים לעולם" המחזה  אולי היה כתוב בחרוזים אבל אנחנו  היום קבלנו חרוזים שאינם  נגמרים.

   אחרי סרט  מפעים שכזה  צורך הגוף  משהו גם לקיבה. כיונו אותנו לסביבת בנין העיריה. צדה עינינו את "סבא שמחה-אוכל טוב הכל טוב". בהחלט מקום טוב  להשקיף מהמרפסת  על התנועה   המקיפה את  הכיכר. הרוח החמה העיפה את הנירות והפחיות אבל אנחנו התמקדנו בתפריט:

ארוחת פועלים  סעודית-26 שקלים ואהבה. פסטה שיעית :עלי פילו  במילי  בטטה פסטו ובשמל עיזים 35 שקלים ואהבה.

כרוב גנוב.

מנות פסיכדלית

בורקסבא

סקורדילה עדשים מעושנות. בורקסבא, ולנכדים של סבא-פוקצה דרדסים והכל   באהבה (כך  כתוב  בתפריט)ץ

האין אלה פנינים אמיתיות  ?

  רק ששדרות קופאת ומנמנמת  על שמריה וטיליה, שום מקום ממה שהזכרנו  לא פתוח בשבת..כמה חבל.

הכותבת היא מובי דיק הינו שם העט שבחרתי בו מזה שנים רבות. אני אמנית חברה באגודת המאיירים בישראל, וכמו כן עיתונאית הכותבת בעיקר בכל הנוגע לתרבות..מוזמנת לפסטיבלי מוסיקה קלאסית בארץ ובחו"ל

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר