שלום רב,
לאחרונה פירסמתם את כתבתה של מובי דיק על ביצוע על-ידי תזמורת הבארוק ירושלים, אשר לי יש הכבוד להיות מנהלה המוסיקלי ומנצחה, של האופרה "שיחרורו של רוג'רו מהאי של אלצ'ינה" מאת פרנצ'סקה קאצ'יני.
שמחתי מאד על התיחסותה של הכתבת למופע זה, ועל התרשמותה החיובית ממנו. אני מבקש לברך על כך; כן ירבו בפוקום המכובד הזה כתבות הקשורות במוסיקה קלאסית – ובפרט ביצירות שנכתבו על-ידי נשים!
אין זה מקובל, בדרך כלל, שמבצע יגיב לביקורת על הופעתו. לכן אין בכוונתי להתיחס לדבריה של מובי דיק אודות עצם הביצוע: לא לדיברי השבח ואף לא לדברי הביקורת (המעטים, יש לציין – לשמחתי). עם זאת, פיסקה אחת בכתבה עוררה אצלי תמיהה, והרגשתי שלא יהיה זה נכון להשאירה ללא תגובה. להלן הפיסקה:
"...אצלי עדיין קיימת השאלה :איך זה שאביה של פרנצ'סקה, גו'ליו קצ'יני מבשר תקופת הבארוק,שהכיר היטב את המוסיקה של מונטוורדי וויאלדי,לא נתן למוסיקה של בתו להיות מושפעת ממלחינים אלה."
שני דברים בפיסקה הזאת הם בעיתיים:
1. התעלמותה של הכתבת מהכרונולוגיה. הינני מבקש להביא לתשומת לבה כמה תאריכים; נראה שאחדים מהם עשויים להפתיע אותה: ג'וליו קאצ'יני 1551 – 1618; פרנצ'סקה קאצ'יני 1587 – 1641; האופרה "שחרורו של רוג'רו" 1625; קלאודיו מונטוורדי 1567 – 1643; אנטוניו וויואלדי 1678 – 1741. די באיזכור התאריכים הללו כדי להבין את גודל האבסורד שבפיסקה המצוטטת. אוסיף גם שבאופרה של פרנצ'סקה קאצ'יני אכן ניתן להבחין בקירבה לשפתו המוסיקלית של מונטוורדי – ובמיוחד של האופרות המאוחרות שלו שנכתבו בתחילת שנות ה – 40 של המאה ה – 17, כלומר, למעלה מ – 15 שנה אחרי "רוג'רו" של קאצ'יני. מי, אם כן, הושפע ממי?
2. משונה ואף מטריד לקרוא – ועוד מפי כתבת-אישה – אמירה שוביניסטית, כגון "האבא היה אמור להגיד לבת שלו איך לכתוב מוסיקה, לאפשר או למנוע השפעות מוסיקליות כאלה או אחרון עליה". מה ההבדל בין זה לבין מה שעדיין ניתן לשמוע אצלנו בכבישים: "מי נתן לך רשיון? בעלך בכלל מרשה לך לנהוג?"
חבל שכתבה כה חשובה שחושפת קהלים חדשים למוסיקה נפלאה שנכתבה לפני מאות שנים לוקה בחוסר מקצועיות ואף במיזוגניות.
בברכה,
פרופ. דוד שמר