על ספרו של מר גדעון שמש
"מסעות חיי בארץ הנהריים ובישראל"
מְסַפֵּר: עזרא מורד
ספר אוטוביוגראפי מעניין שברצוני להמליץ עליו לקריאה , הוא ספרו של מר גדעון שמש יליד 1929 "מסעות חיי בארץ הנהריים ובישראל " שיצא לאור בסיוע האגודה האקדמאית של יוצאי עיראק , שֶׁלִּי הכבוד להיות אחד מהנהלָתָהּ . נשיא כבוד של האגודה הוא ד"ר נעים דנגור ( o.b.e ) - לונדון. יו"ר האגודה הוא חתן פרס ישראל פרופסור שמואל מורה.
אגודה זו נוסדה ב-1980. כאגודה אקדמאית, מדעית, תרבותית, ספרותית וחברתית. שעניינה שיתוף פעולה בין אקדמאים יוצאי עיראק בישראל, לשם פרסום יצירותיהם המדעיות והספרותיות ומחקרים שנכתבו על ידי יהודי עיראק ועריכת כנסים מדעיים ספרותיים ואומנותיים.
הספר בכריכה קלה, מכיל 220 עמודים כולל תמונות, הקדמה לספר כתב ד"ר נסים קזז מאוניברסיטת בן- גוריון בנגב . המחבר סוקר את חיי משפחתו, ילדותו שהושפעה ממסורת יהדות בבל והווי חייהָ הדתיים, כמו כן, מפרט גדעון את הטרגדיה שאירעה ליהדות עיראק ב-941 1-הפרהוד -
המחבר מספר על הַעפָּלתוֹ לארץ ביוני 1946 והוא בן 16 שנה והיקלְטוּתוֹ בקיבוץ גליל ים, והשְׁתַּלְבוּתו באירועים ההרואיים של טרום קום המדינה, כגון עלית 11 ישובים לנגב, הכשרה לכוחות הפלמ"ח ברמת הכובש, מלחמת הקוממיות ושילובו בחיל המודיעין,
בגלל שליטתו בשפה הערבית ,נתמנה לממונה על דיסק התרגום מן העיתונות הערבית כמו כן שימש קצין חקירות לשבויים ולמסתננים.
גדעון שמש מְסַפֵּר בפירוט רב, על פעילותו כְּמושׁל קנְטָרָה במלחמת ששת הימים שהייתה עיר נטושָׁה מוכַּת מלחמה והרוסה. האיש התחיל מתחת לאפס ואט אט בתבונה, באהבה בתושייה ובשקדנות, הפך את קנטרה לעיר חיה ונושָׁמָת. הוא גילָה יחס חיובי ואנושי לתושביהָ הכְּבוּשִׁים, וכך כמושל צבאי הצליח גדעון להביא כבוד והערצה לכלל צה"ל. כי למרות סמכויותיו הרחבות כמושל העיר, הוא לא הִתְנַשֵּׂא על האוכלוסייה אלא, בְּכֵנוּת השתדל והצליח להקֵל מִסּבְלם ולשקמם. איך? קִרְאוּ - נָא בַּסֶּפֶר !
גדעון מביא ידע ממקור ראשון על תקופת מלחמת ששת הימים. לרַבות ישיבת המטּה הכללי בקנטרה המצרית ועוד , כְּמוֹ פעיִלותוֹ בחאן יוניס ולאחר שחרורו מצה"ל בעבודתו במנהל מקרקעי ישראל.
הקורא, לא רק ייהָנה וייחָשֵׂף לְחויות מְרַתְּקוֹת , אלא יכּיר איש שהוא מלח הארץ שבזכות שִׁכְמוּתוֹ הצלחנו לקומֵם את עצמאותנו בהצלחה מרובה.