על ספרו של עובד שאול " אבק הצריח " - עזרא מורד
ספרו "אבק הצריח " - סיפור הווי ופולקלור בחרוזים של עובד שאול מחנך ועיתונאי יליד מוצול שבצפון עיראק הגיע לידי על ידי המחבר ובהקדשתו. את הספר קראתי בהנאה רבה.
הספר נקרא כך על שם אחד הסיפורים העממיים היפים המובא בעמוד: 128שתמציתו: ידיעה שהביא בנו של אבו אחמד סוחר התבלינים שצריח המסגד הגדול שבאיסטנבול קרס לא עליכם.." חוששני" - ענה האב למשמע הבשורה הרעה- " שאבק הצריח הקורס יגיע עד כאן!". " הכיצד?"- תמה הבן. שמא נטרפה דעתו של אבי בזקנתו? הוא חשב , אך לבסוף הוא הבין את חכמת אביו כשהגיעו לאחר מספר שבועות שליחי הסולטן מאיסטנבול לחנותו של אבו אחמד שבמוצול לאלצו לתת תרומה נכבדה לשיפוץ הצריח. " הלא אמרתי לך" אמר האב לבנו " שאבק הצריח הקורס שבאיסטנבול עוד יגיע אלינו- הנה אתה רואה הגיע עד כאן!
הספר מעוצב בצורה אלבומית. כריכתו קשה . הוא מכיל 184 עמודים מאוירים על ידי הגברת ליאת בנימיני אריאל שאיוריה יפים וקולעים במדויק לתוכן המסופר ומוסיפים לווית חן. איורים מקסימים אלה משלימים למעשה במראה עיניים את המסופר. די להביט בכותרת הסיפור ובאיור כדי לדעת כמעט את תוכנו.
הקדמה לספר זה כתב מר שמואל כהן מנהל המחלקה ליוזמות חינוכיות ומפקח ארצי במשרד החינוך, כך שהספר מומלץ וראוי לקריאה גם לתלמידים במערכת החינוך.
בספר ששים ושנים סיפורים עממיים יפים שלוקטו ועובדו בידי עובד שאול בהיותו בין היתר דובר ערבית ועברית על בורין ומעורה היטב בהווי החברה המזרחית. רוב הסיפורים מסופרים בחן ובבדיחות הדעת כסאטירות עדינות המעלות חיוך שפתיים.
מבין שורות הספורים העממיים, מבעבעת חוכמת חיים של דורות, עקרונות וכללי חיים והתנהגות אנושית של צדק ואמת, יהירות וצניעות, רשעות ויושר, אווילות ותבונה ועוד. הפרט בחברה המזרחית למד לשרוד בעולם של ניגודים וקונפליקטים ולעתים הלך בין הטיפות כדי להינצל .
הספורים כתובים בעברית תקנית מקורית עשירה במטבעות לשון, באמרות ובמשלים השאובים ממכמני שפתנו העשירה לשכבותיה. הסיפורים כתובים בבתים בני ארבע שורות כל בית עם חריזה נעימה ומיטיב היה המחבר עוד יותר לו היה דואג לנקד את ספרו זה מה עוד שהחריזה לעתים פוגמת בשטף הסיפור שהרי הקורא רוצה לדהור לדעת את סופו, מבלי להתעכב על פרטים לא הכרחיים בסיפור.
דוגמא לביטויים שלא כל כך שגורים, לצערנו, בשפתנו היום יומית ומאידך הם אוצר לשוני רב ערך שחבל לא להשגירו , דרך קריאת ספר מעניין זה בפי קוראינו, ביטויים כמו: מי אפסיים, דא עקה, תש כוחו, השתטו כהוגן, הגדישו את השאה, טול קורא מבין עיניך, בעל בעמו, ועוד רבים מאוד כדוגמתם פזורים כפנינים בסיפורים שבספר. ועוד, הספורים ממוינים לפי קבוצות נושאים כמו: כל המוסיף גורע, כלכלה וקללה, אורחות חינוך, עצות, חלום ומציאות וכדומה י"ב פרקים.
הספר עשוי להיות מוגש שי לידיד יקר , יכול גם לשמש ספר קריאה מהנה וכמקור בלתי נדלה של עושר רעיוני ולשוני לרבים ובפרט לתלמידינו עילגי השפה למען ילמדו להתבטא תוך שימוש במטבעות לשון מן המקורות ולתמצת רעיונותיהם דרך ספור עממי קצר או משל.
רוב הספורים אינם קשורים בזמן או במקום לפיכך מפיחים הם לקח וחוכמה לקוראים. הספר מעשיר ומהנה ומומלץ להיות בכל בית לקריאה.