1405סיור במפעל זנלכל יכין עפולה
צילומים-אלי ליאון
לפני כמה ימים בהזמנת מפעל זנלכל-יכין הצטרפתי לסיור במפעל.
ביקרתי בהרבה מפעלי מזון בארץ ובחו'ל ולאור זאת היתה לי אפשרות להשוות בין מפעלים אחרים למפעל זנלכל-יכין.
הרושם שקיבלתי היה מעולה.בדרך כלל אומרים לא להכנס למטבח אם רוצים להמשיך ולאכול בתיאבון.
אחרי הביקור במפעל לא רק שהתיאבון לא נעשה קטן יותר אלא להפך.מה עוד שבתום הסיור אכלתי ארוחה שהוכנה רק משימורים, חומרים ורטבים תוצרת המפעל.הארוחה היתה מעולה ורק הגבירה את התאבון.
זנלכול-יכין הנה חברה לעיבוד תוצרת חקלאית.ראשיתה בשנת 1927 כאשר ההסתדרות והסוכנות הקימו חברה לעיבוד תוצרת חקלאית כדי לספק מקומות עבודה לעולים חדשים שהגיעו לארץ. במקביל הוקמה גם חברת חק"ל.
בשנת 1952 אוחדו שתי החברות ומ1992הפכה להיות חברה פרטית כשנקנתה על ידי סמי שמעון.ב1998 נמכרה הפעילות לחברת זנלכל.היום יו"ר הקבוצה הנה אנג'לה שמעון קרובת משפחה של סמי ומנהל החברה הנו שי רייכר.
מה פרוש השם יכין והיכן הוא מופיע.הפרוש הוא "יתחזק" והוא מופיע בתנ'ך, שם הוא מתאר את העמוד הימני בהיכל בית המקדש.זהו עמוד של כבוד.
המפעל מעסיק היום כ360 עובדים כאשר יותר ממחציתם הנם עובדים עונתיים(220).
המפעל מעבד פרי הדר,תירס,עגבניות,אפונה,גזר,שעועית,חומוס וכמעט כל הירקות המקובלות בארץ.
החברה מיצרת 240 מוצרים שונים.
הפעילות העיקרית של החברה הנה עיבוד של פירות וירקות, רכזי עגבניות,רוטבי בישול,רוטבים מוכנים לסלטים לפסטה לפיצה,תרכיזים לשתיה (מיץ מיץ)חומץ טבעי ועוד. הכל משווק ללא חומרים משמרים באריזות פח ופלסטיק.
כל המוצרים מיוצרים מחומרים טריים.החברה אינה עוסקת בהקפאת תוצרת חקלאית וכל התוצרת של החברה משווקת בטמפרטורה הרגילה ללא צורך בקירור.
לשימורים יש תאריך תפוגה, אך תאריך זה נרשם כזהירות בלבד.בפועל משך התפוגה של שימורים בקופסאות פח, אם הקופסה אינה פגומה ואין דליפה או חור בקופסה הוא מאוד ארוך.אפשר להשאיר קופסה בשמש הלוהטת ושום דבר לא יקרה לה.ובכל זאת השימוש המומלץ הנו של 3 שנים לקופסאות פח ושנה וחצי לקופסאות פלסטיק.לגבי קופסאות הפח לא יקרה דבר גם אחרי 3 שנים אך לגבי שימורים בעטיפות הפלסטיק הדבר שונה ושם יש להקפיד על תאריך התפוגה.
דרך אגב:מקובל וכך עושים, אם בתהליך היצור קופסה נפגמת לא משתמשים בתוכנה למיחזור והיא נזרקת או נתרמת למוסדות צדקה.
החברה מפתחת כל הזמן מוצרים חדשים ומשתמשת כל הזמן בטכנולוגיות חדשות.בין שאר הפיתוחים אפשר לציין את המוצרים לחולי סכרת,דלי הקלוריות,מוצרים מיוחדים לילדים ועוד.
המפעל משווק את רוב סחורתו בארץ.יש גם יצוא לחו"ל לכמה ארצות.המפעל אינו משווק את תוצרתו לצה"ל אלא בזמן חירום בלבד כי צה'ל מקבל את המזון הדרוש לו ע'ח כספי הסיוע שהמדינה מקבלת מחו'ל.
נערך סיור שכלל את כל השלבים מהגעת התוצרת החקלאית ועד אחסונה לשווק.בסיור התרשמתי מהמיכון המושלם,העדר יד אדם הנוגעת בחומר אלא רק לאחר שהוכנס לקופסת הפח או הפלסטיק.יש סדר ונקיון למופת בשלבי היצור ובמחסנים וכן באולמות היצור כאשר כל העובדים עובדים בחלוקים לבנים וכובע מגן.גם כל האורחים כולל אנחנו נכנסנו עם סינורים וכובע.
התוצרת הקלאית מגיעה מהשדה,נשטפת היטב ,ממוינת, מכינים כל ירק עפ'י הצרכים שלו ולאחר שהוא מוכן מוכנס לקופסאות הפח או הפלסטיק, נארז, מסומן ומועבר למחסן.
הכל כאמור ממוכן,ללא מגע יד אלא בשלב הסופי באריזה.
ראינו מפעל מעולה ,התרשמתי עמוקות וחזרנו אולי קצת עייפים מרוב התרשמות ואכילה אבל מרוצים.
אלי ליאון
leonely@gmail.com
leonely.022.co.il
03-6856786
0542493488
עיתונאי-מבקר אמנות
חבר אגודת העתונאים של תל אביב
ותא המבקרים שליד האגודה
מנהל קהילות התרבות והפנאי-אתר מוטקה