ימי בגדאד - אבנר שעשוע
סיפור מאבקה לעלייה של משפחה מבבל
"ימי בגדאד"- סיפור הַמַּאֲבָק לעלייה לארץ של משפחה מבבל. הספר יצא לאור ב-1999. המחבֵּר אבנר שעשוע הוא אחד מפעילֵי המחתרת הציונית בעיראק וסמל של חָלוּץ וּמַגְשִׁים, אחד מבחיריהָ ומבכירֶיהָ של תנועת הֶחָלוּץ המחתרתית בעיראק.
הספר בן 212 עמודים, כריכתו קלָּה, בו מפרט אבנר שעשוע את הֲווי החיים בבֵית הוריו ואת זיכרונותיו מביה"ס "שַׁמָּשׁ" בְּבגדאד בתקופה שלפני העלייה ההמונית, כאשר היהודים אז, היו טֶרֶף להַאֲשָׁמוֹת וּלְדִכּוּיְ. ופירוט תיאור בריחתו לעיר עַבָּדָן שֶׁבפרס ועלייתו ארצה.
כיליד 1925 אבנר שעשוע היה עֵד להתרחשויוֹת היסטוריות של תנועת המחתרת הציונית, תיאוריו אותנטיים כמי שהיה ממקִימֵי ארגון "נוֹער ההצָּלָה" לְאחר פְּרעות ה"פַרְהוּד". אבנר ניסה עוד בשנת 1946 לפרוץ דרך לבריחה לארץ אך נתפס ונכלא.
שלמה הלל כָּתב אודות ספר זה כדלהלן :" סיפורו של אבנר המִשְׁתַּלֵב בְספורים האישיים של בני משפחתו... משלימים זה את זה, בציור תחנות חיים ססגונית של הקהילה היהודית בעיראק בימי האחרונים ..".
התיאורים שבספר מפרטים לא רק הווי חיים אלא זיכרונות ומעשים נועזים שהופכים את הספר לתעודת עדות נאמנה לתקופה של מספר עשרות שנים שלפני חיסול גולת בבל.
בקוראי ספר זה נהניתי מִשְׂפָתוֹ העשִירָה והקּולַחָת של המחבֵר שהחל להזכירני בְעבָרִי שָׁם לפרטי פרטיו. תיאורי הבית, הלּבוש, מְנַפֵּץ הצֶּמֶר, הַמְּגַּלְוֵן, הַסַקָּה (מוכר המים), העַלְוָה(שׁוּק היְרקות) ועוד, לְצד פירוט הִלְכוֹת חינוך ומשמעת המיוחדים של אז.
אבנר שעשוע מתייחס בספרו גם לשליחים של הקיבוץ המאוחד שֶׁלִוּוּ את תנועת החלוץ בעיראק. ומציין את תעוזתם ותרומתם הייחודית כְּשֶׁהֶם פועלים בסביבה זרה מֵהַמנטָאלִיּוּת שלּהם בסביבָה עוֹיֶנֶת כְּשֶׁכּל רֶגע צפויים היו ליפול בידי הבּוֹלֶשֶׁת או המשטרה העיראקית. המחבֵּר מזכיר את יהושע גבעוני ז"ל מקיבוץ אַלּוֹנים, את מאיר שילון שהגיע לעיראק במסווה של עובד סולל בונה, את ישראל קופיט מקיבוץ נען, את דן רם מקיבוץ חניתה, את יהושע בהרב ז"ל מקיבוץ גינוסר ואת יונתן בהרב את מוטקה בן צור את מרדכי ביבי ואחרים, אכן יהדות בבל חָבָה להם תודה ובגדול .
פרק מיוחד ייחד מחבר למבצע מַיְקֶלְבֵרְג (ע"ש צירוף שמות שני הטייסים האמריקאיים) שהעֵזו להטיס ב-1947 חמישים מעפילים בחשכּת לילה משְׂדה התעופה בבגדאד ישירות אל בקְעַת יבְנאל בארץ, תחת עינו הפקוחה וידו המכוונת של שלמה הלל, כאשר הבריטים עדין לא עזבו את הארץ. המחבֵּר גם המתאר ניסיונות בריחה נוספים שנכשלו ואחרים שהצליחו לגאול רבים מגולת בבל.
גם סיפרו של אברהם אחי המחבר המובא בעמוד 90 מרתק הוא ומעניין, סיפור המפרט את פעילותו כציוני צעיר כמדריך בַּשּׁוּרָה שהיא הזרוע ההגנתית של תנועת הֶחלוץ עַד לתפיסתו על ידי הבולֶשֶת, מַעֲצָרוֹ ושפיטָתוֹ לשלוש שנות מאסר, ועל שום מה ? על שום מכתב שהגיע אליו מאחיו בארץ ישראל.
הספר מסתיים בספור בִּקּורהּ של צבייה - סועד בקברו של עזרא הסופר עד עלייתה ארצה
יש לציין שהיטיב המחבר להביא בסוף הספר כנספחים את נוסח הכרוז הראשון של נוער ההצלה מספטמבר 1941 ונוסח ההודעה של אזהרת נוער ההצלה ליהודי עיראק מ- 1942.
ספר זה ראוי להיות מכונה ציונות במיטבה, על שׁוּם עַזּוּת האהבה לארץ. והאומץ לפעול בארץ ערבית למען ציון ולהתמיד יחד עם רבים רבים עד להגשמה, אכן' ראוי אבנר שעשוע לתעודות בהן זכה והמובאות בסוף הסֵּפר כְּנספחים.
והערה לסיום, יטיבו מְחַנְּכִים להמליץ על ספר זה לקריאת חובה לַתַּלְמידים למען ידעו וילמדו איך סיכנו יהודים בבבל את עצמם למען העלייה לארץ?
את הספר ניתן לרכוש במרכז מורשת יהדות בבל - אור יהודה